Какви са симптомите при алкохолизъм? | Център Жива
17293
post-template-default,single,single-post,postid-17293,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Какви са симптомите при алкохолизъм?

Алкохолизмът е хронично заболяване, което представлява не само беда за болния и семейството му, но е и сериозен проблем на цялото общество. Несъмнено на зависимия към спиртни напитки му е трудно да се справи сам с болестта си особено когато състоянието му е продължително, затова е от съществена важност намесата на специалисти и подлагането на професионално лечение.

Какви са симптомите на алкохолната зависимост?

За алкохолизъм може да се говори, ако три или повече от признаците по-долу са били на лице през последната една година:
– силно желание за консумация на алкохол, което протича като вътрешна принуда;
– липса на възможност за контрол върху количеството на употреба и върху нейното начало и край;
– пиене с цел да се облекчат симптомите на абстиненция (тревожност, главоболие, треперене, гадене и др.) с идеята, че това ще помогне за подобряването на състоянието;
– изпадане в състояние на абстиненция;
– развиване на търпимост към алкохола – организмът дотолкова привиква със спиртните напитки, че вече са нужни много по-големи дози, за да се достигне желаният ефект;
– консумация на алкохол без съобразяване с нищо – няма значение колко е часа и без оглед на социалните норми за приемливо пиене;
– липса на интерес към извършването на дейности, които допреди това са били важни за човека и са му доставяли удоволствие;
– приемане на алкохол, въпреки видимите лошо последици – физически, психически, социални и т.н.

Какви са симптомите на абстиненцията?

Редица клинични наблюдения и изследвания сочат, че симптомите на абстиненция в следствие на развита алкохолна зависимост се появяват различно при мъжете и при жените. За силният пол са нужни от 8 до 10 г. след началото на злоупотребяването с алкохола, докато за дамите и по-младите хора периодът е 4-5 години.
Самите симптоми могат да протичат с различна тежест и в различно съчетание в зависимост от личните психически и физически характеристики на индивида. Те обикновено е появяват при по-рязко намаляване на консумацията на алкохол или след пълното му спиране, след като за дълъг период от време приемането е било редовно. Самото протичане на състоянието на абстиненция е ограничено и зависи най-вече от количеството и от качеството на приеманите алкохолни напитки.
Симптомите на абстиненцията могат да се разделят условно на две големи групи:
– телесни – ускоряване на сърдечната дейност, треперене на цялото тяло или на различни части от него (устни, ръце, крака, клепачи и др.), избиване на студена пот, стягане в сърдечната област, повишаване на кръвното налягане и т.н.
– психични – поява на депресивно състояние, чувство на страх, изпитване на паника и тревожност, лесна раздразнителност, напрегнатост и желание да се пие алкохол с ясната идея той да облекчи всички тези страдания.
Ако не започне да се лекува навреме, абстинентното състояние може да придобие много по-усложнена и влошена форма – има вероятност да се появят гърчове, епилептични припадъци, дезориентация, нарушение на яснотата на съзнанието и др.

Какви усложнения могат да настъпят?

Алкохолът всъщност представлява клетъчна отрова и като такава прониква в целия организъм и може да му нанесе различни трайни и нетрайни вредни въздействия:
– нарушения на органите – чернодробни заболявания, панкреатит, сърдечна недостатъчност, менструални разтройства при жените, импотенция при мъжете, деменция и дори и смърт.
– повишен риск от ракови заболявания – на хранопровода, на черния дроб, на ларингса и на фарингса.
– социални проблеми – разпадане на брака и развод, уволнение от работа, загуба на близки приятели, изгубване на жилище, престъпно поведение и други подобни.

Обадете се, за да си запазите час аз консултация: 0877 67 78 37

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.