Наркотична зависимост | Център Жива
16608
page-template-default,page,page-id-16608,page-child,parent-pageid-17130,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Наркотична зависимост

Употребата на наркотици вече отдавна не е проблем, за който не се говори и се случва само на другите. Наркотиците са все по-лесно достъпни както за малолетните деца по училищата, така и за подрастващите по заведения и дискотеки. Днес различни субстанции могат да бъдат поръчани дори по Интернет или да се приготвят в домашна обстановка. Към наркотици посягат хора на всяка възраст и всяко социално положение. Причините са различни – от любопитство и стремеж за принадлежност към определен кръг, до желание за бягство от реалността при не справяне с проблеми, ниско самочувствие, гняв, вътрешна неудовлетвореност, свръхамбиция и пр.

Независимо дали се употребяват опиати, стимуланти или се пуши марихуана, за проблемна употреба говорим, когато:

 • употребяващият не може да контролира употребата, а си мисли, че тя е негов избор,
 • приемът на вещества става приоритет, пренебрегват се отговорности, интереси, дори лична хигиена,
 • често мисълта за дрога започва още със събуждането и набавянето й става цел за деня,
 • употребяващият губи желание за социален живот, ако не е свързан е употреба,
 • се наблюдава липса на професионална амбиция и желание за постигане на по-високи резултати при употребата на марихуана и опиати или свръх амбиция и активност при приема на стимуланти,
 • се появат натрапчиви мисли, параноя, епизоди на страх от посегателство, следене/наблюдение, нападение, заговор и др.,
 • се наблюдават неадекватност, нарушения на мисловната дейност и функциите на паметта,
 • се забележат хиперактивност, бързо говорене, агресивно поведение, периоди с липса на сън, последвани от прекомерно дълъг сън, промяна на режима (сън през деня и будуване нощем), както и противоположните: ленивост, мудност, сънливост, незайнтересованост и др,
 • започнат чести смени на настроението,
 • системни конфликти с най-близките,
 • се забележат липса на пари, вещи и бижута от дома и се откриват договори от заложни къщи, банки или бързи кредити, заеми от приятели и познати,
 • се появяват проблеми с органите на реда, задържания за кражби и криминално поведение спрямо други хора.

Каквито и симптоми да изброим, истината е, че дълбоко в себе си вие усещате, че нещо не е наред с човека, когото обичате. Интуицията рядко лъже за тези неща. Не се срамувайте да погледнете истината в очите, не се страхувайте да се изправите пред проблема и не отлагайте решението си за действие.
Няма смисъл да търсете причината за употребата на вашия близък, не се обвинявайте, важното е да го върнете към нормалния живот преди да се стигне до необратими поражения.

Трябва да знаете, че зависимият е най-умелият манипулатор, не се поддавайте на обещания за контрол на употребата или спиране.
Понякога манипулацията достига до там, че родители и близки купуват дрога, заблуждавайки се, че така контролират приема, източника и приетите количествата.

Кажете НЕ на манипулацията и вземете решение за лечението му преди да е станало късно. Всеизвестен факт е, че днешните синтетични стимуланти, т.нар. модерна дрога, дори общо приетата марухуана в новите й „къпани“ форми предизвикват трайни увреждания на мозъка, психически заболявания от леки паранои до биполярно разтройство или шизофрения. Трябва да знаете и че не е нужно да има системна употреба. Дори употребата да не е ежедневна, следващият прием, може да отключи психично заболяване. Ето защо всяко отлагане на лечението може да бъде фатално.

Едно видео, което дава изход от затворения кръг, в който попадат семейства с проблемна употреба на някой от членовете. Това е разтърстващата история на една майка, чийто син пропада в пропастта на наркотичната зависимост и употребата на синтетична дрога.
Откровенността на Надежда Петрова и синът й Йоан помагат на мнозина да вникнат в същността на проблема и най-вече да осъзнаят значимостта на всяка стъпка по пътя към решението на едно толкова сериозно заболяване.
Видеото е част от тв поредицата „Не/зависимите“ на „Преди обед“ бТВ.
С участието на Александър Илиев, управител на „Център Жива“.