Полизависимост | Център Жива
17436
page-template-default,page,page-id-17436,page-child,parent-pageid-17130,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Полизависимост и медикаменти

Полизависимост наричаме всяка комбинирана употреба на различни психоактивни вещества, алкохол, хазарт и др. Полизависмостта е характерна за съвремието. Днес всичко е лесно достъпно! Младите нямат изразен характер и предпочитания и са склонни да експериментират. Често започват с пушене на марихуана и преминават към стимуалнати, а всичко това може да е придружено с алкохол, понякога и с игра на хазарт.

Важно е да се осъзнае, че зависимостта е болест с много лица: алкохолизмът, наркоманията, хазартът, медикаментите са само нейни симптоми. Независимо в каква употреба се изразява зависимостта на вашия близък, проблемът не е в самото вещество, а в невъзможността на човека да се справи с чувствата и емоциите си по здрав начин. В „Център ЖИВА“ не третираме само отделните симптоми, а зависимостта като болест и предлагаме средства за справяне с проблемите, без употреба на каквото и да е.

Заместването на едно вещество с друго или на едно зависмо поведение с друго не е лечение. Едва в терапевтичния център резидентите достигат до съзнаннието, че по този начин не се осъществява контрол върху употребата, а само се сменя източника.

Във видеото ще чуете историята на едно момче, което експериментира с всичко. Алкохол, трева, метаамфетамини, екстази, медикаменти… Поли-употребата показва, че Петър е един млад човек, който не харесва себе си и търси по всякакъв начин да бъде някой друг… Той тръгва стремглаво по пътя към смъртта, докато не на намира спасение. Вижте как.
Във видеото участват и специалистите:
гл. ас. д-р Людмила Нейкова-Василева, дм, Токсикология, ВМА
Виолета Богданова, Дирекция „МРКДНТН“, НЦН 
Момчил Василев, Национален фокусен център, НЦН
Бояна Караджова, психолог в „Център Жива“.
Александър Илиев, управител на „Център Жива“.