10 неща, които да спрете да правите, ако обичате човек страдащ от алкохолна зависимост | Център Жива
17314
post-template-default,single,single-post,postid-17314,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


10 неща, които да спрете да правите, ако обичате човек страдащ от алкохолна зависимост

Тези от нас, които живеят или са живели с алкохолици, или с човек, който води борба срещу зависимостта си, знаят колко е трудно. Често не сме способни да реагираме адекватно в дадена ситуация, просто защото тя ни е болезнена, сложна и сякаш без изход.

В подобни случаи най-лесно е да се откажем, да спрем да се борим и да се самообвиняваме, че нищо не може да се промени. Това обаче не е решение на нито един проблем, затова трябва да спрем да го прилагаме. Ето и 10-те неща, с чиято помощ ще намалим напрежението в себе си, ако обичаме алкохолик и ще се фокусираме върху решение на проблема.

alcohol addict

1.Да спрем да се обвиняваме

Нормално е когато ваш близък човек има проблем с алкохола, да обвинява вас. Често той ще каже: „Най-честата причина да пия си ти!“. Не му вярвайте.
Ако вашият любим или близък е алкохолик, той ще пие без значение какво му кажете. Не е ваша вината. Зависимостта от алкохола е взела превес над здравия разум и трябва да действате. Няма време за обвинения, а за вземане на решения.

2. Да го приемаме лично

Когато човек страдащ от алкохолна зависимост ви обещае, че повече няма да пие, и не след дълго отново се завърне към порочния навик, съвсем естествено е да приемате лъжата и не спазеното обещание като лична обида. Може дори да си помислите: „Ако наистина ме обичаше, никога нямаше да ме излъже“. Но ако вашият любим или близък е зависим към алкохола, това се отразява върху изборите, които прави, макар голяма част от тях да са нетипични за самия него. Голяма част от зависимите нямат контрол над вземането на решения за себе си. Алкохолът избира вместо тях. Затова, не приемайте нищо лично.

3. Да контролираме пиенето на зависимия

В много семейства с алкохолна зависимост единият партньор се опитва да ограничи алкохола на зависимия. За съжаление, резултатът в тези случаи е един и същ – негативни емоции, самота и фрустрация. Може и да мислите, че това е начинът, но по-добре потърсете специалист, с чиято помощ ще започнете разрешаването на проблема.
Когато алкохолик достигне кризисната точка, това обикновено му помага да приеме, че има проблем и трябва да потърси помощ. Но ако неговото семейство и приятели се втурнат да го „спасяват“ от кризисната ситуация, това може да отложи търсенето му на помощ.

Оставете кризисната ситуация да се случи

За тези, които обичат зависим, е трудно да стоят безучастно встрани. Но понякога точно такава ситуация е необходима на зависимия, за да се вземе в ръце. А в крайна сметка, решението за промяна трябва да бъде негово.

4. Да опитваме да го лекуваме сами

Много хора не осъзнават колко фатален може да е изходът от алкохолната зависимост. Тя прогресира, води до редица изменяния в тялото и поведението на зависимия. Зависимостта е мозъчна болест. Вие не сте специалист, затова по-добре се обърнете за помощ към такъв при създалата се ситуация.

Алкохолиците преминават през няколко етапи, преди да са готови за промяната. Само ако зависимият разбере, че се нуждае от помощ, тогава е време за нея. Във всички други случаи вашата помощ ще среща отпор и неразбиране.

5. Да го прикриваме

В средите за лечение на алкохолната зависимост съществува следната шега за алкохолик, който крещял: „Нямам проблем, затова не казвайте на никого!“
Алкохолиците не искат никой да знае какво количество алкохол консумират, защото ако някой разбере, може да иска да им помогне. Ако някой от семейството реши да предложи помощ като прикрие проблема с количеството, то той само вреди и се включва в играта на зависимия.
Решението е обсъждане на проблема открито и предприемане на мерки за справяне с него.

6. Да приемаме неприемливото поведение

Неприемливото поведение най-често започва с малък инцидент в семейство, за който всички забравят. След време, той се повтаря, но в по-голям мащаб и така докато нещата ескалират докрай. Замълчавайки си, приемаме подобно неприемливо поведение, което рефлектира върху живота ни и на тези, които обичаме. Важно е да защитите децата си от подобно поведение, защото то е неприемливо и вредно за тях. Помнете, че винаги имате избор. Вземете решение и променете ситуацията.

7. Да имаме нереални очаквания

Не очаквайте откровеност от човек, който сам не си вярва. За съжаление, при алкохолиците обещанията не вършат работата, защото самите те не ги спазват. Обещанията към самите себе си, а какво остава към вас. Спестете си изгубеното време, нерви и вярата в нереални неща. По-добре потърсете помощ и място за лечение за справяне с алкохолната зависимост.

8. Живеем в миналото

Ключът към решаването на проблема с алкохолизма в семейството е да стоите фокусирани в настоящето. Алкохолната зависимост е прогресивно заболявания, т.е. то се задълбочава, докато болния не поиска помощ и не предприеме лечение за справяне със зависимостта си. Не трябва да позволявате разочарованията и грешките от миналото да афектират изборите ви днес, защото вероятно обстоятелствата са се променили.

9. Да позволяваме на болката от поведението му да ни наскърби

Ако вашият любим припадне в двора и вие нежно го преместите в леглото вкъщи, само вие изпитвате болка от случилото се. Фокусът е какво вие сте направили за него – „преместили сте го“ – вместо „какво той е направил, за да се докара до това състояние“. Ако просто го оставите да се събуди сам навън, да бъде видян от съседите, да се чувства некомфортно и виновно, той ще съзре проблема. Жестоко е и доста често трудно да гледаме най-обичаните ни да страдат, но това е начинът да им помогнем. Само когато преживее собственото си страдание, ще усети истинската нужда да се промени и да вземе нещата в свои ръце.

10. Да не се грижим за себе си

Може и да нямате пълен контрол над ситуацията, но поне може да направите така, че алкохолът да не завладее изцяло живота и мислите ви. Грижете се за себе си – само така ще сте от полза за вашия зависим любим, който след осъзнаването на проблема си, ще има нужда от вас като опора и подкрепа през следващите етапи от лечението.

Обадете се, за да си запазите час аз консултация: 0877 67 78 37

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.