Как да разпознаем наркоманията още в първия стадий | Център Жива
17299
post-template-default,single,single-post,postid-17299,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Как да разпознаем наркоманията още в първия стадий

drugs addict
Проблемът с наркотиците притеснява все по-голяма част от съвременните родители. Може би най-големият страх на мама и татко днес е детето им да не тръгне по лошия път на тревата, а, не дай си боже, и по нещо още по-страшно. И наистина има за какво да се притесняват. Все повече са статистиките днес, които плашат с високия си процент на зависими към наркотиците младежи. За това в тази статия ще обясним подробно как да разпознаете началните признаци при начинаещия наркоман и какви мерки да вземете, докато още не е станало прекалено късно.

Признаци при първия стадий на наркоманията

Системното бягство от училище, понижаването на самочувствие, зачервените очи със стеснени или разширени зеници са сред първите признаци, които просто няма как да пропуснете. Към тях прибавяме и:
– необяснимо изчезване на най-често скъпи вещи от вкъщи;
– бягство от дома;
– прибиране късно вечер след вечерния час;
– наличие на игли или други предмети за инжектиране;
– бързо отслабване без причина;
– все по-често използване на капки за очи;
– поведение, което може да се определи като безразсъдно;
– измами;
– лъжи;
– подлости;
– неуважение към родителите и други авторитети;
– рязка смяна на средата;
– загуба на стари приятели и поява на нови такива;
– липса на мотивация за каквото и да е;
– пълно отричане и незачитане на всякакви семейни ценности;
– показване на враждебно отношение към роднини и близки;
– загуба на интерес към хобита и занимания, които допреди това са доставяли удоволствие;
– агресивна реч и реч на омразата;
– отдръпване;
– притежание на необясними и странни вещи.

И при най-добрите семейства се случва

Ако вие сте родител, който винаги се е старал да дава всичко за детето си, да го отгледа по възможно най-добрия начин и да възпита в него ценности на уважение и морал, винаги следите да бъде в културна среда със свестни приятелите, то не си мислете, че това е сигурна застраховка срещу наркотиците. Трябва да имате предвид, че в много случаи не отвън, а отвътре започва оформянето на зависимостта. А това, за съжаление, никой не може да предвиди.
Запомнете, че дори и семейства, които изглеждат идеални – интелигентни, образовани, уважавани в обществото с уютни и красиви домове и деца отличници, могат изведнъж да открият, че техен член е наркоман. Но реално това не се случва изведнъж, а си има своята закономерност.

Някои проблеми в семейството, които рефлектират върху децата

1.Зависимост на някой член от семейството – тази зависимост може да бъде всякаква, от признатите официално за болестни състояния алкохолизъм, наркомания, хазарт, до развитие на зависимост към работа, към друг човек т.н.
2.Непълно семейство – тук става дума за липсата на важна фигура, без която семейството не е пълно. Може да бъде някой родител или друг член, който е починал при нещастен случай, от болест или друго. Една такава липса на авторитет може да окаже по-силно въздействие върху детето, отколкото си мислите.
3.Тежка болест на член от семейството – както и при предишния проблем, и тук основният фактор е липсата на възможност на някого вкъщи да изпълнява пълноценно своята роля.
4.Семейни тайни – пазенето на сериозни семейни тайни също може да повлияе върху психиката на детето и да я отслаби. Това могат да бъдат неща от рода на скрити любовни похождения, тайни, свързани с работата на някого от родителите, коварна болест, скрита националност и много други.
5.Прекалена взискателност на член от семейството към всички останали негови членове, която често натоварва младите хора в степен да изпитват притеснения от прекомерните очаквания към тях. Тревожността от невъзможността да изпълняват качествено и срочно възложените им задачи, предизвиква страх и оттам посягане към употреба на наркотици.
6.Прекомерна загриженост на членове от семейството към детето или младежа, която не му позволява той да се грижи за себе си. Потъпква неговата идентичност. Той не може дори да облече дрехите, които му харесват. При подобна загриженост младежа не може да структурира нито един свой ден, защото трябва да изпълнява „дневния график“ на останалите членове в семейството.
Оставете детето само да подрежда своята стая, дрехи, играчки, книги! Дайте му свободата да проявява самостоятелност и тогава може да търсите отговорност за действията му.
7.Не избирайте за детето си занимания и спортове, които не му допадат. Детето трябва да има хоби, курсове които го забавляват, спортуване което му дава възможност за изява. Не проектирайте върху младите хора своите несбъднати мечти! Говорете спокойно за удоволствието което трябва да се изпитва от всички дейности, така че детето да получи удовлетвореност от заниманията.
8.Подаръци при всякакви поводи е погрешен избор в много семейства. А скъпите подаръци – забравете за тях! Не трябва да купувате скъпа кукла, защото детето е научило стихотворение или песен. Нито пък скъп часовник на младеж, защото е завършил с отличен успех учебната година. Когато децата изпълняват своите задължения, те не трябва да бъдат „награждавани“. Целта е да са удовлетворени от себе си.

Какво да правим, когато разберем, че детето взима наркотици

В момента, в който откриете, че детето ви злоупотребява с наркотици, най-важното е да преодолеете чувството на срам и веднага да потърсите професионална помощ. Специалистите в областта ще ви посъветват как е най-правилно да реагирате и какви мерки да вземете, докато не е станало прекалено късно.

Прочетете още за лечението на наркоманията на нашата Начална страница, както и на страница Лечение на наркомания.

Обадете се, за да си запазите час аз консултация: 0877 67 78 37

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.