Как се лекува алкохолизъм | Център Жива
17295
post-template-default,single,single-post,postid-17295,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Как се лекува алкохолизъм

България е една от държавите, които заемат първите места в Европа по консумация на алкохолни напитки. У нас годишно се изпиват повече от осемнадесет литра на глава на населението, като в това число се включват и хора в напреднала възраст и деца. А към армията на любителите на алкохола все по-голямо място заема и групата на тийнейджърите – всеки 8 от 10 юноши се напива до безсъзнание поне десет дни в месеца.

Колкото и страшна да изглежда тази статистика, тя е факт. За това е важно веднага щом разберем, че наш близък страда от алкохолизъм, да вземем незабавни мерки и без да се паникьосваме или да му се караме да потърсим професионална помощ.

Алкохолизмът в България

alcohol desperate

Преди да пристъпим към отговор на най-важния въпрос – Как се лекува алкохолизъм, нека първо разберем защо тази болест се среща толкова често в България. Широкото й разпространение всъщност се обуславя от причините, поради които възниква. А те у нас са много:
– лична психическа, физиологична и биохимична предразположеност към податливост на алкохол;
– широка достъпност, ниска цена и постоянна реклама на различни спиртни напитки;
– вкоренени традиции на пиянството, които се наблюдават още от много поколения назад в историята;
– географски и генетични особености;
– тотално безразличие и неглижиране на обществото към този проблем;
– либерален поглед на държавата и институциите към болестта и силното политическо лоби;
– загуба на религиозен авторитет, който проповядва забрана на употребата на алкохол;
– загуба на духовни и все по-често и на морални принципи.

След това множество от врагове, атакуващи ни буквално на всички фронтове, няма как да се учудим, че темповете, с които алкохолизмът поразява обществото ни, са все по-стремителни. В 21 в. да си трезвеник означава да бъдеш вълк-единак, аутсайдер – самотник, който върви срещу мнозинството. А това днес си е равносилно на геройство!
Истината обаче е, че алкохолната зависимост е болест, която се лекува. Но трябва да имате предвид, че дори и да осъзнае своето заболяване, алкохоликът не може сам да се излекува напълно. Лечението на алкохолизма е дълъг процес, в който участие взима не само болният и професионалния екип от специалисти от рехабилитационния център, но и цялото му семейство, което трябва винаги да бъде до него и да му показва своята морална подкрепа.

Лечение на алкохолизъм – първи стъпки

Как се лекува алкохолизъм? Първото, което трябва да направите, е да изберете правилната клиника. При вземането на решение ви съветваме да обърнете внимание на следните факти:
– наличие на екип от специалисти с богат опит, които се стремят постоянно да повишават своята квалификация;
– ясна, лицензирана и поетапна програма за лечение на алкохолизъм;
– рехабилитация, която е с разбираеми критерии при оценяване на процеса на възстановяване;
– открита, честна, законна и прозрачна работа на организацията;
– балансиран и комплексен подход към лечението и неговото планиране, като се вземат предвид индивидуалните, психически, физически, духовни и социални аспекти на пациента;
– адекватно проследяване и оценяване на динамиката на възстановяването;
– наличие на безопасни и комфортни условия за пациентите в центъра и приятелска и доверителна среда, създадена от персонала;
– не вярвайте, ако ви предлагат „лекарство чудо“, което ще излекува алкохолната зависимост за 7 дни, за един сеанс, от разстояние или само по снимки на болния.

Терапевтичен Център „Жива“ може да отговори на всички тези стандарти, да предложи най-съвременната и модерна в момента програма за лечение на алкохолизъм и да окаже качествена и реална помощ на зависимия чрез съчетание на психотерапия, медикаментозна терапия, групова терапия и различни социални дейности.

Етапи в лечението на алкохолизма

– Дезинтоксикация – първата стъпка в лечението на алкохолизма, разбира се, е процесът по дезинтоксикация. Той цели да прочисти организма от всички спиртни вещества, намиращи се в него, и така да облекчи симптомите, които обикновено съпътстват абстиненцията. Общо взето, организмът на болния трябва да се освободи от токсични отпадъчни продукти от спиртните напитки в кръвта и така да се предпази от тяхното пагубно въздействие. Идеята най-вече е метаболитните отпадъци да се изчистят най-вече от черния дроб и от храносмилателната система преди да им навредят необратимо. Важно е да знаете, че тази стъпка е с цел тялото да се пречисти, а не да изчезне желанието за пиене.
– Възстановяване – възстановителният етап цели да изгради нови навици у зависимия, чрез които той да се справи с предизвикателствата на нормалния живот, към който ще трябва да се върне след приключване на лечението. Създават се нови методи и модели, чрез които пациентът се учи да живее, заобиколен от алкохол, но без да се изкушава да посегне към него; учи се как да казва „не“, когато му предлагат.
– Социална адаптация – последният етап е етапът на социалната адаптация, в който активно участие вземат близките и семейството на зависимия, както и групи за анонимна взаимопомощ. Така, като вижда, че не е сам в своята битка, болният усеща подкрепа и разбиране, които го карат да се чувства силен и способен да се справи с новия си начин на живот.
По време на всички тези етапи от процеса на лечение на алкохолизъм Център „Жива“ провежда постоянен контрол, който определя ефективността и динамиката на възстановяване и ако е нужно, коригира грешки в индивидуалния план по оздравяване на пациента. Най-голямо внимание се обръща на спазването на този план и създаването на предпоставки за продължаването му след напускането на Центъра и завършване на програмата.
Трябва да се подчертае, че лечението на алкохолизма не е единствената цел, която център „Жива“ си поставя. Нашите специалисти преди всичко имат за задача да върнат човек към пълноценен начин на живот и да възродят у него хармоничната и зряла личност, която той е бил преди да се появят проблемите с алкохола.

Методи в лечението на алкохолизъм

Медикаментозен метод

При медикаментозното лечение в различните етапи на лечение, които описахме по-горе, се включват и различни групи от лекарства. Те могат да бъдат:
– медикаменти, чиято цел е да спомогнат за преодоляването на острата фаза, причинена от абстинентното състояние;
– психостимулантни вещества, чиято функция е да защитят мозъка от всички токсични ефекти на спиртните напитки;
– лекарства, които съдържат вещества, причиняващи дискомфорт (повръщане, гадене и т.н.) при употреба на алкохол – тяхната идея е да обезсърчат пиенето, но се използват доста рядко заради възможността от тежки странични ефекти и рискове за живота на пациента;
– витамини – основно става дума за витамина тиамин от групата на витамин В, тъй като честата употреба на алкохолни напитки води до дефицит на тиамина, което предизвиква разстройство на мозъка, познато като „Синдром на Венике-Корсаков“. Други полезни витамини са А и Е.
– лекарства, съдържащи вещества, които намаляват желанието за прием на алкохол. Тяхната цел е да променят рецепторите за т.нар. хормон на щастието (ендорфин) и така да намалят удоволствието от пиенето. По този начин се намалява и неговия прием, за това се използва най-често в етапа на детоксикация в комбинация със съответна психотерапия.

Психологичен метод

Заедно с медикаментозния метод, лечението на алкохолизма включва и усърдна работа с психолог. Най-често използваните подходи на психологичната терапия са поставяне на цел, която трябва пациентът да изпълни, продължителна подкрепа в неговата лична битка с алкохолизма и въвеждане на различни техники за промяна на поведението.
Видове психологична терапия:
– Когнитивна поведенческа терапия – това е много ефективен метод за лечение на алкохолната зависимост, който е насочен към промяна в мисленето и във вярванията на пациента, които са насочени към процеса на пиене. Най-важното, което този вид терапия трябва да постигне, е зависимият да промени своето отношение към алкохола и сам да разбере, че за да се излекува, не трябва да си позволява повече да поема дори и минимални количества спиртни напитки.

– Фамилна терапия – в нея препоръчително е да вземат участие всички близки на пациента и така и те да се запознаят с проблема и да успеят да формират правилно отношение и поведение към него.

– Групи за взаимопомощ – един от най-ефективните психологични методи е включване към групи за взаимопомощ като Анонимни Алкохолици, които могат да бъдат посещавани както от зависимия, така и от неговото семейство.

Обадете се, за да си запазите час аз консултация: 0877 67 78 37

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.