11 факта за алкохолизма, за които често не си даваме сметка | Център Жива
17308
post-template-default,single,single-post,postid-17308,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


11 факта за алкохолизма, за които често не си даваме сметка

Алкохолизмът е все по-често пренебрегвано заболяване в съвременното обществото. Кои са нещата, които не знаем за алкохолизма?

alcohol drinks

1. Често срещано заболяване е

Алкохолът е сред най-често използваните наркотици в цял свят. Ако си мислите, че сте сами и се случва само на вас, грешите. Навсякъде по света хора се борят със своята алкохолна зависимост, защото един на всеки десет човека в света, се ражда зависим. Важно е да се изправите пред проблема и да го решите веднъж завинаги.

2. По-податливи са мъжете, отколкото жените

Процентът мъже, страдащи от алкохолизъм, е по-висок от този на жените. Причината е, че за мъжете пиенето е по-удовлетворяващо занимание, предвид високите нива на допамин в мозъка по време на процеса.

3. Има генетична обусловеност

Ако в семейството ви има човек, който страда или е страдал от алкохолизъм, то вие сте 4-пъти по-силно предразположени към развиване на алкохолна зависимост от хора без генетична обусловеност. Ако знаете за такива случаи, вземете мерки от по-рано. Винаги е добре да сте подготвени.

4. Симптомите, характерни за периода на отказване, могат да ви убият

Тъй като алкохолизмът е заболяване, което прогресира, в даден момент започва да влияе физически на тялото ви. Най-добре е да потърсите помощ от специалист, с когото ще успеете да преминете през трудностите и ще сте сигурни, че след това няма да има рецидив.

5. Алкохолизмът е прогресивно заболяване

Хората пият по едно питие и изведнъж стават алкохолици… Не. Зависимостта към алкохола се развива с времето, което от своя страна води до по-тежки здравословни проблеми и загуба на контрол над действията ни. Колкото по-рано осъзнаем проблема си, толкова по-лесно ще се справим с него.

6. Загубата на паметта и загубата на съзнанието са различни неща

Лицето, което губи паметта си, може да изглежда съвсем добре пред всички останали. Той обаче няма да помни нищо по-късно. Ситуации, разговори и хора ще бъдат като бяло петно в съзнанието му. Причината е, че алкохолната зависимост засяга дял от мозъка, отговорен за съхраняването на дългосрочните спомени.

7. Обратното също е вярно!

Алкохоликът може да помни твърде много и затова да продължава да пие – за да „забрави“ срамът и унижението си от това, което е сторил, докато е бил пиян. Това поведение се превръща в цикъл, от който няма изход.

8. Алкохолизмът е скъпо „удоволствие“

Тъй като алкохолизмът прогресира, съответно и дозите се увеличават с напредването на болестта. Ако в началото на зависимия му е били необходима 1 бутилка, то с времето изпива 1,5, 2, 3 и т.н. Всичко това струва пари, с които можем да си купим нещо полезно, което няма да застраши здравето и живота ни.

9. Алкохолът и депресията не се смесват

Докато голяма част от хората пият, за да „се почувстват добре“, в по-мащабен план те се чувстват зле. Алкохолът забавя работата на централната нервна система, а това води до депресия, тревожност и други форми на стрес. Това е особено силно проявено при хроничните алкохолици. Алкохолът в комбинация с медикаменти води до много по-страшни резултати, често до животозастрашаващи ситуации.

10. Алкохолизмът е фатален

Всяка година стотици хиляди хора по света умират заради алкохолната зависимост. И причината е една: не са разбрали, че имат проблем. Огледайте се, навсякъде около нас са. Необходима им е помощ, за да повярват, че има спасение.

11. Голяма част от традиционните методи за „подкрепа“ на алкохолиците не помагат

Такива са: изхвърлянето на бутилки с алкохол от дома, пиене със зависимия като вид извинение или като компания, за да не е сам и др. Различните методи действат на различните хора. Но най-важно е зависимият да разбере, че той и само той е виновен за случващото се и от него зависи да го промени и да вземе нещата в ръце.

Обадете се, за да си запазите час аз консултация: 0877 67 78 37

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.