Живот с етикет „зависим“ по време на COVID-19 – предизвикателства и трудности | Център Жива
18436
post-template-default,single,single-post,postid-18436,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Живот с етикет „зависим“ по време на COVID-19 – предизвикателства и трудности

През последните месеци COVID-19 се оказа сериозно предизвикателство за всички нас. Без работа, с по-малко доходи, с нарушени социални контакти и изолация – няма как да не ни обхванат черни мисли.

За една група хора обаче социалната изолация поради COVID-19 промени изцяло ритъма на живот и възможността за по-добро бъдеще. Това са зависимите от алкохол, наркотици, хазарт, които се борят ежедневно със себе си. Изолацията ги тласка назад към негативни мисли и трудности при намирането на мотивация за справяне в новата действителност.

Живот на зависим

По време на извънредното положение в световен план голяма част от услугите в помощ на зависимите извън центровете (такива, които са у дома и посещават различни сбирки) за лечение минават от лични в онлайн или въобще спират за неопределен период от време с цел да се предотврати разпространението на COVID-19. Подобен стрес често предизвика връщане към зависимостта и заличава постигнатия резултат.

Зависимите в терапевтичен център са най-защитени – и от зараза, и от завръщане към употреба. От зараза са защитени, защото са в изолирана среда, в която се вземат всички мерки за запазване от външни контакти. Постъпванията на нови клиенти стават с тест за коронавирус.

Също така по отношение на вредните мисли за повторна и продължаваща употреба най-сигурно е в терапевтичния център, защото се работи с психотерапии и се получава за всяко притеснение.

От друга страна, периодът на изолация е подходящ да се вгледаме по-задълбочено в себе си и близките ни. Да приемем, че имаме нужда от помощ, или да окажем такава на близък.

В терапевтичен „Център Жива“ сме готови да подадем ръка на всеки, който иска да се справи със своята зависимост, въпреки сложната епидемична ситуацията в страната и света. Грижим се за психическото и физическото здраве на всеки, подхождайки отговорно като спазваме всички предписания на здравните власти за предотвратяване разпространението на коронавируса.

Заклещени между зависимостта и COVID-19

Много експерти споделят мнението, че зависимостта е болест на изолацията, заради самотата, в която се употребява в най-тежките фази, заради отдръпването на близки и семейство, заради стигмата и отритването от обществото. За това и изолацията, в която попада всеки, спазващ мерките за социално дистанциране може да повлияе на хората да се обърнат към наркотици и алкохол. Изолацията поставя и много зависими в процес на възстановяване пред изпитанието да не могат да разчитат на контакт с човека, който им е опора в моменти на желание за употреба.

„Стресът е особено проблематичен за хората със зависимости, тъй като основният път за управление на разпространението на този вирус е социалната изолация, а изолацията е най-свирепата симптоматика на психичните заболявания“, разказват специалисти от цял свят. Изолацията е риск и за ескалация на употребата на вещества, променящи съзнанието.

Безработицата и финансовите затруднения също са сред причините, които могат да причинят депресия доста бързо. За съжаление, това увеличава шансовете хората да злоупотребяват с различни вещества с цел да потиснат лошите мисли или да се справят с дадената ситуация.

Но това, което повлиява най-вече е липсата на физическо присъствие. На живия контакт.

За съжаление, в периода на социална изолация голяма част от хората, борещи се със зависимостта, не получават нужната подкрепа. Ако семействата им са далеч, приятелите също, тежестта от вземането на решения и справяне с ежедневието ги кара да се чувстват самотни и потиснати. Малко повече по темата за изолацията и зависимостта може да прочетете в подробната ни блог статия.

Получи подкрепа и пребори зависимостта

Намирането на подкрепа през този труден момент е от съществено значение както за нашето физическо, така и за психическото ни здраве. Ако се борите с проблеми, свързани с злоупотребата с вещества, алкохол или хазарт, потърсете помощ. Не отлагайте търсенето на помощ заради опасност от Covid-19. Всяка секунда е ценна за вашето възстановяване. Направете първата стъпка като се обадите за консултация. Така направиха много други, които днес живеят щастливо и свободно, оставили зависимостта зад гърба си. Вдъхновете се от следващото видео.

Екипът на терапевтичен център „Жива“ е тук за Вас през този труден и предизвикателен момент. Заедно ще се справим, защото вярваме, че всеки има шанс за по-добро бъдеще.

Свържете се с нас, за да поставим заедно началото.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.