Блог

10 неща, които да спрете да правите, ако обичате човек страдащ от алкохолна зависимост

Тези от нас, които живеят или са живели с алкохолици, или с човек, който води борба срещу зависимостта си, знаят колко е трудно. Често не сме способни да реагираме адекватно в дадена ситуация, просто защото тя ни е болезнена, сложна и сякаш без изход.


8 знака в поведението, доказващи че имате проблем с алкохола

Винаги е трудно да говориш за проблеми с алкохола с най-близките си. Когато започнеш да мислиш за собствените си алкохолни навици и откриеш, че се опитваш да ги прикриеш или отречеш, те връхлитат редица емоции, които пречат на трезвата ти преценка за ситуацията. Алкохолът играе важна роля в живота на много хора и понякога е доста трудно да направиш разликата между допустимото и злоупотребата.


11 факта за алкохолизма, за които често не си даваме сметка

Алкохолът е сред най-често използваните наркотици в цял свят. Ако си мислите, че сте сами и се случва само на вас, грешите. Навсякъде по света хора се борят със своята алкохолна зависимост, защото един на всеки десет човека в света, се ражда зависим. Важно е да се изправите пред проблема и да го решите веднъж завинаги.


Алкохолна абстиненция – кошмарът за всички алкохолици

При алкохолната абстиненция няма ясна закономерност, по която се проявяват различните симптоми. Т.е. при рязко намаляване на количеството алкохол, приеман в продължително време и в голям обем, или при напълното му спиране могат да се появят различни симптоми с различно съчетание помежду им.


Защитенo жилищe на „Жива“

"Жива" е рехабилитационен център от резидентен тип, който е специализиран в лечението на хора, които имат проблеми със злоупотребата на медикаменти, алкохол, наркотици и хазарт.


Как да разпознаем наркоманията още в първия стадий

Проблемът с наркотиците притеснява все по-голяма част от съвременните родители. Може би най-големият страх на мама и татко днес е детето им да не тръгне по лошия път на тревата, а, не дай си боже, и по нещо още по-страшно. И наистина има за какво да се притесняват. Все повече са статистиките днес, които плашат с високия си процент на зависими към наркотиците младежи. За това в тази статия ще обясним подробно как да разпознаете началните признаци при начинаещия наркоман и какви мерки да вземете, докато още не е станало прекалено късно.


Анонимни Алкохолици в България – 12те стъпки към справянето с проблема

"Анонимни алкохолици" представлява братство, обхващащо повече от сто хиляди мъже и жени по целия свят, които се събират с цел да разрешат своите общи проблеми и така заедно да подпомогнат процеса по възстановяването си от прастарата загадъчна болест, наречена алкохолизъм.

Обществото на "Анонимните алкохолици" има т.нар. Дванадесет стъпки, които отразяват неговите принципи и според които то продължава да функционира вече десетки години. В тази статия ще ви запознаем накратко с тях с цел да ви вдъхновим и да ви помогнем да откриете още един път към лечението на алкохолизма - пътят на вярата.


Как се лекува алкохолизъм

България е една от държавите, които заемат първите места в Европа по консумация на алкохолни напитки. У нас годишно се изпиват повече от осемнадесет литра на глава на населението, като в това число се включват и хора в напреднала възраст и деца. А към армията на любителите на алкохола все по-голямо място заема и групата на тийнейджърите - всеки 8 от 10 юноши се напива до безсъзнание поне десет дни в месеца.

Колкото и страшна да изглежда тази статистика, тя е факт. За това е важно веднага щом разберем, че наш близък страда от алкохолизъм, да вземем незабавни мерки и без да се паникьосваме или да му се караме да потърсим професионална помощ.


Какви са симптомите при алкохолизъм?

Алкохолизмът е хронично заболяване, което представлява не само беда за болния и семейството му, но е и сериозен проблем на цялото общество. Несъмнено на зависимия към спиртни напитки му е трудно да се справи сам с болестта си особено когато състоянието му е продължително.


Алкохолна болест - всичко, което трябва да знаем

Алкохолизмът представлява хронична болест, характеризираща се с прекомерна употреба на спиртни напитки, към които организмът развива физическа и психическа зависимост. Тя оказва силно влияние върху ежедневието и целия живот както на зависимия, така и на цялото му семейство.