Алкохолна болест - всичко, което трябва да знаем | Център Жива
17289
post-template-default,single,single-post,postid-17289,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Алкохолна болест – всичко, което трябва да знаем

Алкохолизмът представлява хронична болест, характеризираща се с прекомерна употреба на спиртни напитки, към които организмът развива физическа и психическа зависимост. Тя оказва силно влияние върху ежедневието и целия живот както на зависимия, така и на цялото му семейство.

Признаци на алкохолна болест

alcohol
Търпимост към алкохол

Усещате, че за да се напиете вече ви е нужно много по-голямо количество алкохол, отколкото преди? Пиете много повече от останалите хора, но не се напивате? Това са първите симптоми, които предупреждават за поява на алкохолизъм. С времето и честата употреба на алкохол организмът развива една определена търпимост към него и в един момент се оказва, че за да получите желания ефект, са ви нужни огромни количества.

Абстиненция

Абстиненцията е вторият симптом, който утвърждава алкохолната болест. Нужно ли ви е поне едно питие сутрин, за да успокоите треперенето на тялото си? Именно тази употреба на спиртни напитки за успокоение или за превъзмогване на абстиненция при лишаване на организма от алкохол е знак за зависимост.

Абстиненцията може да се изразява в:
– поява на главоболие;
– треперене или тресене на тялото или части от него;
– потене без видима причина;
– поява на преумора без да е имало преди това някакво физическо или психическо натоварване;
– безсъние;
– повръщане и гадене;
– лесна раздразнителност;
– липса на апетит.

При развитие на по-тежък стадий на абстиненция се появяват и симптоми като:
– висока температура;
– припадъци;
– възбуда;
– поява на халюцинации.

Други симптоми

– криене на бутилки с алкохол вкъщи или на работното място;
– липса на интерес към дейности, които допреди това са доставяли удоволствие на зависимия и са били важни за него;
– забележки от близки и приятели за прекомерна консумация на алкохол;
– алкохолът отнема по-голямата част от времето, като обикновено той се превръща в център на социалния живот;
– осъзнаване на факта, че алкохолът влошава взаимоотношенията с околните и може да подейства пагубно на брака, ако има такъв, но въпреки това не се предприемат никакви мерки.

Причини за пристрастяване

Според множетво изследвания хората, които са предразположени към пристрастяване към алкохола, са тези, чиито родители са алкохолици. Това е така, защото се получава повишаване на активността на ензима, който отговаря за разграждането на алкохолната молекула в организма. Така се повишава поносимостта към приемане на спиртни напитки и рискът от създаване на зависимост се увеличава.

Влияние оказват и чисто психологичните фактори, които са свързани с индивидуалните качества на човека. Злоупотребата с алкохол може да възникне в следствие на чувство за малоценност, емоционална неустойчивост, тревожност, повишена самовзискателност и др.
Към прекомерна употреба на алкохол са предразположени и хора, които имат психологични проблеми или са развили някаква форма на психично разстройство. За тях алкохолът има успокояващ и еуфоризиращ ефект.
Под повишен риск към развитие на алкохолизъм днес са предразположени и все повече тийнейджъри. Според една наскоро излязла статистика в България децата в юношеска възраст се напиват поне през десет дни от месеца.

Ако ваш близък има зависимост към алкохола…

Ако констатирате, че член на вашето семейство има проблеми с алкохола, то трябва да се подготвите, че ще ви се наложи да минете с него през всички етапи на лечението му. Първото, което трябва да направите, е да изберете да НЕ живеете заедно с този проблем и да не се примирявате с него.
Какво НЕ трябва да правите
– не игнорирайте проблема с идеята, че той един ден просто ще изчезне или поне ще намалее;
– не поучавайте, не подкупвайте, не заплашвайте и не се опитвайте да наказвате зависимия;
– не го прикривайте, не търсете извинения и не се опитвайте да го предпазите от последствията;
– не поемайте неговите отговорности;
– не спорете с него, когато е под влияние на алкохол;
– не се чувствайте виновни или отговорни за проблема.

Какво трябва да направите

Важно е да запомните, че алкохолизмът е болест, която се нуждае от професионално лечение, и не можете да се справите с нея сами вкъщи, затова помогнете на зависимия да успее да види проблема си, да го осъзнае като такъв и САМ да пожелае да се излекува. Това може да се случи чрез кратка интервенция, в която трябва да проведете разговор с него, като спазвате няколко основни правила:
– говорете спокойно и единтвено от свое име;
– не поставяйте крайни оценки на ситуацията и не го карайте да се чувства виновен;
– постарайте се да покажете, че правите разлика между човекът, който е той наистина, и този, в когото се превръща, когато пие;
– бъдете кратки;
– не карайте болния да съжалява за постъпките си или да обещава, че повече няма да пие;
– постарайте се да му опишете всички рискове, които алкохолът има за здравето;
– накрая дайте реално решение на проблема – предложете му професионална помощ в реално лечебно заведение.

Не сте сами

За да се справите с всичко това, самите вие ще трябва да преодолеете в себе си чувства като страх, гняв, срам и самообвинение. Но винаги помнете, че не сте сами и не сте единствените, на които им се налага да преминат през този ужас. Алкохолната болест засяга милиони семейства в целия свят от различни социални прослойки, култури и раси. Но навсякъде има достъпна помощ за вас и за човекът, когото обичате. Трябва просто да я потърсите.

Професионално лечение на алкохолизъм

Лечението на алкохолната болест е комплексно, като съчетава психотерапия, медикаментозна терапия, групова терапия и различни социални дейности.

Дезинтоксикация

Първата стъпка е дезинтоксикацията – това е процес по очистване на организма от алкохола и облекчаване на симптомите, които съпътстват абстиненцията. Идеята е болният да се освободи от цялото пагубно въздействие на токсичните продукти от спиртните напитки върху кръвта. Целта е тези метаболитни отпадъци да се изчистят възможно най-бързо от храносмилателната система и черният дроб. Тази стъпка наистина прочиства организма, но желанието за пиене остава.

Възстановителен етап

По време на възстановителния етап у пациента се изграждат нови навици и методи за справяне с предизвикателствата на нормалния живот, към който му предстои да се върне. Той се учи как да живее в свят, пълен с алкохол, без да посяга към него.

Социална адаптация

Идеята на социалния етап е пациентът да се научи да контролира жаждата към алкохол с помощта на своите близки и/или на група за анонимна взаимопомощ. По този начин, като среща подкрепа и разбиране в социалната среда и усеща, че не е сам, човек е склонен да преодолее алкохолната зависимост много по-бързо.

Обадете се, за да си запазите час аз консултация: 0877 67 78 37

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.