Алкохолна абстиненция – кошмарът за всички алкохолици | Център Жива
17305
post-template-default,single,single-post,postid-17305,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Алкохолна абстиненция – кошмарът за всички алкохолици

Какво е абстиненция?

Думата абстиненция произлиза от латинската „abstinens“, която на български превеждаме като „отсъстващ“, „липсващ“. С този термин назоваваме доброволния отказ от задоволяването на вкусове, страсти и плътски желания, които доставят удоволствие. Сред най-често срещаните днес прояви на абстиненция са тези след продължителен прием на алкохол и наркотици.

alcohol abstinence

Ако вие или ваш близък имате проблеми с алкохола, от изключителна важност е да бъдете запознати с проявата, протичането и симптомите на алкохолната абстиненция. Така ще избегнете много ненужни усложнения, стрес, напрежение и неприятни моменти.

Детоксификация

Детоксификацията (или детокс) се нарича процесът по изчистване на тялото от веществата на алкохола – той е нужен, за да се преодолее физическата зависимост към спирта. Всъщност именно това е първата и най-важна стъпка, без която лечението на алкохолната зависимост не би показало резултати.
Трябва да имате предвид, че не всеки, който спре да пие, ще изпита абстинентни симптоми. Въпреки това повечето алкохолици преминават през тежка форма на абстиненция, когато рязко спират употребата на спиртни вещества по една или друга причина.

Симптоми на алкохолна абстиненция

При алкохолната абстиненция няма ясна закономерност, по която се проявяват различните симптоми. Т.е. при рязко намаляване на количеството алкохол, приеман в продължително време и в голям обем, или при напълното му спиране могат да се появят различни симптоми с различно съчетание помежду им. Като цяло трябва да имате предвид, че абстинентното състояние се проявява индивидуално и зависи най-вече от количеството и качеството на приемания алкохол.

Алкохолната абстиненция може да се прояви в две групи симптоми – физически и психически. Физическите симптоми се характеризират с ускорение на пулса, изпиване на студена пот по лицето и тялото, треперене на клепачите, устните и ръцете, стягане в сърдечната област и повишено кръвно налягане. Психическите симптоми пък могат да бъдат лесна раздразнителност, безпричинно изпадане в депресия, чувство на тревожност, чувство на напрежение, безпредметен страх и непреодолимо желание за пиене, тъй като я има ясната представа, че това ще спре страданията.

Класификация на симптомите на алкохолната абстиненция

Леки и умерени физически симптоми

– безсъние;
– главоболие;
– гадене;
– повръщане;
– потене;
– лепкава кожа;
– треперене (тремор) на различни части от тялото;
– липса на апетит;
– загуба на нормалния цвят на кожата;
– ускоряване на сърдечния ритъм.
Леки и умерени психологически симптоми
– депресия;
– силна умора;
– кошмари;
– лесна възбудимост;
– раздразнителност;
– затрудняване на възможността за ясно и логическо мислене;
– резки промени в настроението;
– изнервеност;
– тревожност;
– емоционална нестабилност.

Тежки симптоми

– треска – необичайни и неконтролируеми движения на тялото;
– припадъци (силно приличат на тези при епилепсия) – поведенчески или физически промени, които се получават в следствие на необичайна електрическа активност в мозъка;
– тежка възбуда – състояние на раздразнителност, свръх възбуда и повишено напрежение;
– Делириум тременс – състояние на тежки халюцинации.

От какво се предизвикват симптомите на алкохолна абстиненция?

Всеки, който е посещавал редовно часовете по биология в гимназията, знае че мозъкът и човешкото тяло като цяло имат функцията да се адаптират към наличието на алкохол в организма. А централната нервна система (ЦНС) е тази, която се опитва да го компенсира. Общо взето, трябва да знаем, че спиртните напитки оказват потискащо въздействие върху ЦНС и нейните функции, като повечето ефекти се обясняват с взаимодействието им с различните неврорецептори и невротрансмитери в мозъка.

Или казано на по-достъпен език – при консумация на големи количества алкохол в продължение на много дълъг период от време (месеци и години) тялото на пиещия води своя естествена борба с алкохола в опит да защити вътрешната си стабилност. В следствие на което се появяват изброените по-горе симптоми.

От какво зависи тежестта на алкохолната абстиненция?

Това с каква сила ще се прояви алкохолната абстиненция зависи от различни фактори – генетика, възраст, честота и продължителност на алкохолния прием, брой на предишни детоксификации (ако има такива) и др.

При хора с начален стадий на алкохолизъм симптомите на алкохолната абстиненция обикновено се появяват между петия и десетия час след последното пиене, а при тези с напреднала алкохолна зависимост – от 48-мия до 72-рия час. Симптомите могат да продължават дни, седмици и дори и месеци след прекъсване на употребата.

Какво представлява продължителната алкохолна абстиненция?

Продължителната алкохолна абстиненция се проявява тогава, когато острата фаза отмине (това обикновено се случва след първите 72 часа). Характеризира се с неголяма интензивност и намалява с течение на времето.

Има обаче такива симптоми, които продължават години след последната употреба на алкохол. Те могат да бъдат:
– безсъние;
– дезориентация;
– анхедония (невъзможност за изпитване на удоволствие от неща, които по принцип са приятни);
– притъпяване на усещанията;
– силно желание за употреба на алкохол.

Поява на феномена „Kindling“

Много зависими към алкохола преживяват по повече от една или две абстиненции по време на своето заболяване. В тези случаи най-често се наблюдава феноменът „Kindling“ (разпалване).
Kindling представлява феномен, при който след множество повтарящи се алкохолни детоксификации се появява утежняване на абстинентните симптоми. Например, тези, които пият често, първоначално може да нямат симптоми на абстиненция, но след всяко по-дълго въздържание те лека-полека започват да се получават и да стават все по тежки, като накрая достигнат до развиване на Делириум тременс с конвулсивни припадъци.
За това всеки период на абстиненция при алкохолиците не трябва да бъде приеман като отделен случай, а като част от дългосрочен процес, който води до засилване на абстинентните симптоми след всеки следващ случай.

Прочетете още:

Лечение на алкохолизъм в център „Жива“

Обадете се, за да си запазите час аз консултация: 0877 67 78 37

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.