Осъзнаване на рисковете от наркотиците | Център Жива
18587
post-template-default,single,single-post,postid-18587,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Осъзнаване на рисковете от наркотиците

Да се предотврати развитието на наркомании сред младежите е трудна задача. Наркотиците изкушават тези, които са в затруднение, изпаднали в отчаяние, други пробват просто от любопитство, трети започват употреба, за да бъдат забелязани и приобщени в групата на „готините“.

 

рисковете от наркотиците

 

Рисковете за тийнейджърът, който развие зависимост към вещества са на физическо, психическо и поведенческо ниво. Синтетичната дрога уврежда мозъка, младежите стават агресивни и неангажирани, не могат да спазват обещания и да поемат отговорности. Държат се арогантно и разрушават отношенията в семейството и близките. Не се развиват в образованието си и професионално. В близкото минало преобладаваше употребата на хероин. Понастоящем най-употребявани са амфетамините. Много голяма популярност имат и дизайнерските дроги, които се продават дори в Интернет. Доста наркозависими развиват полизависимост, като включват и медикаменти, например приспивателни, за успокояване след възбуждащия ефект на амфетамините.

 

След какъв срок на употреба се стига до наркомания?

Изследванията посочват, че за развиване на зависимост от наркотици са необходими от 6 месеца до година. Но все по-често зависимостта се развива в много по-кратки срокове, до 2-3 месеца, а у някои и след първата инжекция или прием. Новите химически смеси на дрогите не са толкова познати, а „рецептите“ се обновяват толкова често, че не позволяват на специалистите да изследват въздействието на дадена дрога достатъчно дълго, за да се извадят конкретни изводи за какъв период от време водеждат до зависимост.

 

След какъв срок на употреба се стига до наркомания

 

Колко време организмът може да издържи на употреба на наркотици?

Обикновено при употреба на наркотици пределът на издръжливост на организма е около 7 години. При децата този предел е още по-кратък. Увеличават се и случаите, при които след усилена употреба на наркотици след 6 до 8 месеца се стига до смъртен изход. Една от най-често срещаните диагнози в днешно време е смърт при „сърдечен арест“. Това е рязкото спиране на сърцето, когато не успее да се справи с конкретна доза или състав на новата синтетична дрога.

Постепенно, но сигурно наркотиците убиват нервните клетки, черния дроб, сърцето, а също така и личността. Зависимите от наркотици стават егоисти, готови на всичко, само да се сдобият с необходимата доза.

 

Колко време организмът може да издържи на употреба на наркотици

 

Дори еднократната употреба на наркотик крие много рискове

Важно е младите хора, както и всички, изпаднали в трудна ситуация и търсещи разтоварване и утеха, да осъзнаят, че не само редовната употреба на наркотици, но и еднократният им прием носи сериозни рискове:

  • ако се приеме свръхдоза, това може да има фатални последствия;
  • при приемане на първа доза наркотик в живота си всеки може да предизвика или да попадне в инцидент – поради забавени или хипер реакции, загуба на съзнание и др.;
  • при венозно вкарване на наркотик в организма има риск от заразяване с с хепатит В, сифилис, СПИН;
  • повечето наркотици, продавани по улиците, имат примеси, така че не може да се прогнозира какво действие могат да окажат върху организма;
  • дизайнерската дрога, която се предлага много често и на улиците, а и в Интернет, не е изпитана върху хора и не се знае как може да подейства върху организма;
  • хора със заболявания са изложени на рискове от усложнения или дори смъртен изход, дори при еднократен прием на наркотик.

 

Какво е необходимо, за да се преодолее зависимостта към наркотици?

Да се откъсне от обичайната среда за достатъчно дълго време.

За да се излекува от зависимостта, пациентът трябва да се подложи на психотерапия, а освен това да има непрекъснатата подкрепа на близките си и специалисти, които да следят състоянието на физическото и психическото здраве.

Важна част от лечението е изграждането на навици, които да помогнат за справянето със зависимостта.

Също толкова важно е да се отстранят обстоятелствата, които са подтикнали и подтикват зависимия към употреба на наркотици.

За да се стигне до пълно излекуване от пагубната зависимост, е необходим курс на комбинирано лечение в Център „Жива“. Ние настаняваме пациентите в защитено жилище и ежедневно провеждаме психотерапия и беседи в дневния ни център. Зависимият се откъсва напълно от средата, подтикваща го към употреба на наркотици, научава повече за заболяването си, получава знания как да се справя с моментите, в които се събужда желание за употреба.

За да не се стигне до наркомания, трябва да се осъзнават рисковете от употребата или дори от еднократното пробване на наркотици. Не само хората с крехко здраве или хронично заболяване са в риск. Рискове поема всеки, който пробва наркотик, дори веднъж. Най-страшният от тях е смърт, но и уврежданията на органите от наркотиците обричат приемащите ги на тежко съществуване.

Наркотиците не са изход от трудности. Ако вие или ваш близък се нуждае подкрепа и терапия, потърсете ни за провеждане на успешно лечение и последваща подкрепа до пълно възстановяване от това пагубно пристрастяване!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.