Лечение на алкохолизъм | Център Жива
18498
post-template-default,single,single-post,postid-18498,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Лечение на алкохолизъм

Зависимостта от алкохола е заболяване, което трябва да се лекува, защото ако не се вземат навременни мерки, вредите върху здравето и психиката могат да станат непоправими. Тази пристрастеност може да причини дори смърт.

 

Лечение на алкохолизъм

 

Пораженията върху здравето включват: високо кръвно налягане, чернодробна цироза, хепатит, полиневропатия, панкреатит, сърдечно-съдови заболявания, деменция, епилепсия.

Зависимите от алкохолни напитки до такава степен разчитат на упойващия им ефект, че изпитват силно и неконтролируемо желание да пият. Често алкохолици стават силно емоционални хора, които посягат към чашката не само при силен стрес и нещастие, но и при силни позитивни преживявания. Много често употребата на алкохол е подкрепяна и от социалната среда, в която алкохолът е общоприет начин за общуване.

 

Първи признаци на чернодробна цироза и време за възстановяване на черния дроб

Чернодробната цироза е много често поражение при алкохолиците. Първите признаци, при които трябва да се посети лекар, за да постави диагноза, са: сухота в устата, уморяемост, болки в корема, пожълтяване на кожата, загуба на апетит и гадене.

Ако вашият близък е с чернодробна цироза, лечението на алкохолизма трябва да започне възможно най-бързо, защото за пълно възстановяване на черния дроб са необходими от три месеца до година. Колкото по-дълго е продължила пристрастеността, толкова повече време е нужно за възстановяване.

 

чернодробна цироза

 

Когато имате близък с алкохолна зависимост

Лечението на алкохолизма е възможно само при навременна реакция от страна на близките, които да помогнат на зависимия да се избави от пагубната зависимост. Обърнете внимание кога и колко често, в каква среда близкият ви човек употребява алкохол. Имайте в предвид, че най-често винаги има скрито количество употребен алкохол, което вие не сте забелязали.

При алкохолиците подпухналостта и зачервените очи са първите признаци, по които може да се разпознае зависимост. Освен това трябва да бъдете особено внимателни за следните сигнали, показващи пристрастеност към алкохола:

  • дали пристрастеният е депресиран – често или почти винаги;
  • дали пие и в ранните часове на деня;
  • дали крие бутилки с алкохол у дома;
  • дали често става агресивен;
  • дали не изпълнява обещанията си;
  • дали започва да закъснява за работа;
  • дали търси компанията на други хора, които също употребяват алкохол;
  • дали въпреки прекомерната употреба твърди, че може да контролира количеството, което изпива.

 

Ако установите, че ваш близък е алкохолик

Ако установите, че близък човек – роднина или приятел, е алкохолно зависим, трябва да му помогнете да започне лечение, колкото може по-скоро. Не изчаквайте, докато осъзнае, че това е пагубно за него. Не крийте проблема от близки и приятели, като го защитавате.

За лечение на алкохолизма е необходимо специализирано лечение в център за лечение на зависимости. Вие няма да можете да се справите сами с тази зависимост, дори ако започнете да заплашвате, следите и контролирате близкия, изпаднал в алкохолна зависимост.

   Алкохолизмът е болест. За лечението й са необходими специалисти. Свържете се с нас – доверете се на специалистите от „Център Жива“!

Алкохолиците не искат да се лекуват, но с организирането на постъпване в център за лечение трябва да се заемат близките им. След достатъчен период на лечение ще постигнем трайно възстановяване на пациента.

 

лечение на алкохолна зависимост

 

Периодът на въздържание при лечение е съпроводен с измъчващи симптоми

Първите дни, когато навикът за пиене е все още много силен, са най-трудни. Особено критично става положението на четвъртия ден. Тогава алкохолиците се измъчват от най-острите симптоми, достигащи дори до халюцинации.

През периода на лечение пациентите изпитват раздразнение, тревожност, депресия, страдат от безсъние.

Справянето с тези симптоми е много трудно, дори често невъзможно в домашни условия. Това е още една причина да настаните вашия близък в център за лечение на зависимости.

 

При спиране на приема на алкохол кръвното налягане се нормализира бързо

Само за 3-4 седмици без прием на алкохол кръвното налягане започва да се нормализира. Това е много важно, защото високото кръвно налягане увеличава риска от редица заболявания.

Алкохолизмът е една от най-разпространените зависимости. Важно е на алкохолика да бъде подадена ръка, да му се помогне да преодолее зависимостта и да се възстанови.

Много семейства преминават през изпитанието да се справят с алкохолизма на близък човек. Никой не е застрахован от такава ситуация. Важно е да ориентирате колкото може по-бързо вашия близък към „Център Жива“ за лечение. Трябва да настоявате и да не се поддавате на увещания, че сам ще се справи с проблема. Не се колебайте, свържете се с нас!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.