6 начина, по които средата влияе на възстановяването от зависимост | Център Жива
18666
post-template-default,single,single-post,postid-18666,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


6 начина, по които средата влияе на възстановяването от зависимост

Ако сте под зависимост от алкохол, дрога, хазарт или друг фактор, който е обсебил живота ви, но осъзнавате, че трябва да се избавите от това влияние, необходимо е да се справите и с въздействието на заобикалящата ви среда – семейство, приятели, колеги и т.н. Отношенията с хората и реакциите към случващото се в живота са особено важни при опитите за промяна на поведението и навиците в борбата със зависимостта.

възстановяването от зависимост

Представяме ви шест основни фактора, които определят ролята и значението на средата при възстановяване от зависимост.

  1. Травми от стрес в детството

Децата, които са били пренебрегвани, израснали са в нездрава семейна среда, често посягат към алкохол и дрога, за да се справят с отрицателните преживявания и емоции. Такива деца започват да опитват алкохол по-рано от връстниците си, по-висок е и рискът от опитване на дрога и пристрастяване към нея. Според изследванията вероятността за изпадане в зависимост от дрога се увеличава от два до четири пъти у деца с емоционални травми от семейната среда.

Не можете да промените средата, в която е преминало детството ви, но трябва да намерите среда, в която да се чувствате добре, в безопасност, за да се избавите от зависимостта си. Вземете мерки според ситуацията, потърсете приятели, които да ви подкрепят.

 

Травми от стрес в детството

 

  1. Как семейната динамика увеличава стреса?

В семейството стресът е ежедневие, когато в него има член със зависимост. Със задълбочаването на зависимостта отношенията стават все по-напрегнати. Зависимият започва да предпочита „положителните“ емоции от употребата на алкохол или дрога и прекъсва връзките със семейството си. В търсене на значимост, средства, внимание, в желанието си да се докажат и да употребяват необезпокоявано много зависими стават агресивни, нападателни, крадат от дома, правят скандали. Ако семейството се обедини в идеята за лечение, зависимият започва да манипулира с всички средства, за да избегне това.

Въпреки отблъскващото поведение, бъдете сигурни, че подкрепата на семейството е безценно предимство. Когато общуването с близките носи утеха, но и непоколебимо условие за лечение, това може да подпомогне промяната. Не всяко семейство оказва съдействие, понякога отношенията изглеждат безвъзвратно счупени, но в повечето случаи загрижеността помага да се стигне до консултация със специалист и да се подтикне зависимият да тръгне по пътя към лечението.

 

стрес от семейството

 

  1. Как влияе социалната среда?

Общуването с другите носи удоволствие и е необходимост, но това може да бъде и една от водещите причини за изпадане на зависимост поради средата. Ако употребата влияе на избора на приятелската среда, в която хората избягват проблемите на ежедневието в употреба, вместо да се справят реално с тях, това става начин на живот и за зависимия.

За да се изпада в зависимост поради общуване с вече зависими приятели и познати е добре да се избягват събиранията и заведенията, където се употребява. А ако все пак се наложи присъствие на подобно място, не трябва да се посяга към употреба, въпреки настояванията на околните.

 

стрес в социалната среда

 

  1. Работната среда и влиянието й

Вече е нормално на работното място да сте подложени на стрес, поради необходимост от спазване на срокове, изпълнение на много задачи и други. Не всеки може да се справи с този стрес, а това предразполага към употреба на алкохол и дрога за успокоение. Когато в обкръжението ви на работа много колеги употребяват алкохол и дрога, това увеличава риска от употребата им и за вас. Не всеки може да смени работата си поради този риск, но трябва да сте предпазливи и да не се поддавате. При това е важно да запазите спокойствие.

 

стрес от работната среда

 

  1. Как електронната среда може да попречи на справянето със зависимостта

Социалните медии са сфера, в която повечето от нас прекарват много време. Тук хората споделят само най-добрите моменти от живота си. Това може да ви подведе, да създаде нереалистични представи.  Не развивайте чувство на малоценност спрямо другите, сравнявайки се с тях, и не прибягвайте отново към алкохол и дрога. Представянето на потребителите на дадена социална медия в най-розова светлина може да не съответства на действителността.

 

стрес от интернет

 

  1. Влиянието на физическата среда

Ако в дома ви мивката редовно е затрупана с мръсни чинии, ако навсякъде е разхвърляно, това потиска и не може да ви настройва оптимистично. Важно е и в дома да има достатъчно светлина. Сутрин първото нещо трябва да бъде да дръпнете завесите, за да навлезе светлината на новия ден. Така ще се настроите положително и ще бъдете в добро настроение.

 

как а се справим със стреса

 

В дома трябва да имате достатъчно здравословна храна. Трябва да спите достатъчно, спалнята ви да е подредена, да има предразполагаща към отпускане мека светлина.

И така, за да можете да се избавите от зависимостта, трябва да изберете правилната среда. Ако опитите да промените навиците си завършват с неуспех, най-добре е да потърсите специализирана помощ и да се откъснете от сегашната си среда, като постъпите за лечение в „Център Жива“. С настаняването в защитено жилище и ежедневното лечение в дневния център ще имате безценна помощ за постигане на желания резултат, а след лечението подкрепа ще ви осигурява участието в група за последващи грижи.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.