Хазартна зависимост | Център Жива
18559
post-template-default,single,single-post,postid-18559,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Хазартна зависимост

Зависимостта от хазарт е страшна, защото напълно обзема съзнанието и зависимият не може да се контролира, а залага непрекъснато. Ако ваш близък е изпаднал в хазартна зависимост, може да получите професионална помощ и подкрепа, за лечение на зависимостта в  Център Жива.

 

Хазартна зависимост

 

Хазартната зависимост вреди на личния живот и на здравето

Обзетият от хазартни игри страда – няма пълноценен личен живот, материалното му положение е лошо, тъй като всички средства отиват за удовлетворяване на зависимостта от хазарта. Страда и професионалната реализация – емоционалните реакции са типични, с изблици и загуба на контрол.

На пръв поглед изглежда, че зависимостта от хазартни игри не е свързана с рискове за здравето. Но постепенно обзетият от нея започва да води все по-нездравословен живот, натоварващ изключително много психиката му. Ефектът на еуфория при залаганията води до поведенчески промени, руши се психическото и емоционално здраве.

 

Причините за развитието на пристрастяването към хазарта

По отношение на хазартната зависимост причините могат да бъдат различни:

  • недоволство от социалното и материално положение;
  • желанието да се разнообрази ежедневието с риск и да се изпита прилив на адреналин;
  • желание за бързо и лесно печелене на повече пари и др.

 

Най-често хазартът се оказва един капан, който кара човек да си мисли, че може да спре по всяко време, като контролира положението. Реалността се оказва обаче различна. Изглеждаща безобидна отначало, с течение на времето тази зависимост става сериозна патология и изисква специализирано лечение.

 

Пристрастеният към хазарт не възприема света реално

Вашият близък вече не живее в реалния свят. Той започва да пренебрегва основни ценности, правила и норми, да не ги спазва, защото му се струват маловажни в сравнение с единствено ценното за него занимание. Така пристрастеният вече не живее в реалния свят, а в някакъв свой свят, в който най-същественото е неговата страст и целият му живот е подчинено на нейното удовлетворение.

 

Как ще разпознаете признаците на хазартна зависимост

Често зависимите скриват от близките заниманията си или не ги представят в реалния им вид. Те започват да лъжат и да крият, че правят залагания или да представят сумите, които залагат, като доста по-малки.

На практика пристрастените към хазарт започват да залагат все по-големи суми.

Ако вашият близък, изпаднал в зависимост от хазартни игри, стане още по-раздразнителен, променя често настроението си, а твърди, че не се занимава със залагания, не му вярвайте.

Зависимите са готови да продават всякакви предмети от дома, за да имат средства за залагания. Ако от дома ви започне да изчезва техника и други предмети, най-вероятно вашият близък ги е занесъл в заложна къща, за да се сдобие с пари за заниманието си.

 

признаци на хазартна зависимост

 

Потърсете специализирана помощ и лечение на зависимостта

Не вярвайте на твърдения, че съвсем скоро пристрастеният ще се откаже от вредния си навик. Това не е лесно за него без чужда помощ.

Време е да вземете ефективни мерки – да потърсите помощта на специалисти. Вашият близък е в беда и се нуждае от навременна професионална помощ, за да се върне отново към пълноценен начин на живот. Обърнете се към терапевтичен Център Жива, за да се постигне  не само за лечение на зависимостта, но и да се укрепи психиката на зависимия. Нашата програма коригира зависимото поведение като се работи и върху чувствата, които тласкат човека към пристрастявания.

 

Окажете на вашия близък най-добрата помощ, която може да му се осигури

Вие може да се опитвате да помогнете на вашия близък, да вярвате на твърденията, че след като погасите заемите му, натрупани за залагания, или след като започне постепенно да залага все по-малко, ще се справи сам. Но тази зависимост е толкова силна и обземаща, че за пълно лечение е необходимо пълно откъсване от този начин на живот.

В домашни условия не е възможно да се осигури такова пълно откъсване. Освен това за лечението е необходима помощта на опитни психолози и екип от специалисти.

Обърнете се към Център Жива за предприемане на лечение от хазартна зависимост за вашия близък. Спасете го, не като покривате разходите му, а като вложите средства за настаняване и лечение в специализирано заведение, където ще е откъснат от домашната среда.

Резултатът от лечението на пристрастяването към хазарта в Център Жива ще бъде премахването на психологическата зависимост, формирането на способността да се поддържа позитивно отношение и психически комфорт и укрепване на уменията да се противопоставя на навика.

Уговорете среща със специалист по лечение на хазартна зависимост и научете повече за хода на терапията.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.