Терапия при хазартна зависимост | Център Жива
18836
post-template-default,single,single-post,postid-18836,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Терапия при хазартна зависимост

Не само алкохолът и наркотиците водят до силно пристрастяване. Хазартните игри са не по-малко опасни в това отношение. Хората, изпаднали в хазартна зависимост, рискуват големи суми, без да се замислят. Те стават асоциални, а пристрастяването им е опасно и за самите тях, и за околните. Ако имате близък, който е хазартно зависим, свържете се със специалистите от Център Жива, за да се консултирате с тях и да убедите зависимия да постъпи за лечение.

 

Хазартната зависимост води до психично и поведенческо разстройство

Изпадането в болезнена зависимост от хазартни игри дотолкова обзема зависимия, че както в психиката му, така и в поведението му настъпват много неблагоприятни изменения. Те се отдалечават от семейството, имат проблеми в работата, склонни са да вземат големи суми на кредит, без да се замислят. Може да се стигне дори до намерение за самоубийство.

Трябва да се посочи, че такива проблеми възникват много по-често сред мъжете, отколкото сред жените. Но ако жена изпадне в хазартна зависимост, тя прогресира много по-бързо, отколкото при мъжете.

Затова подкрепата на близките и убеждаването на зависимия да се подложи на терапия са най-важният фактор.

 

Предпазване на децата от хазартна зависимост

Необходимо е да се упражнява редовен родителски контрол, за да не се допусне детето да попадне под хазартна зависимост. Интернет предлага много възможности за хазартни игри. В особено рискови ситуации са децата с деспотични родители или с един родител. Контролът не трябва да е груб. Родителите трябва да изразяват и обичта, и загрижеността си по подходящи начини. Децата трябва да се подкрепят и да им се съдейства, когато се изправят пред проблеми.

 

Кога се налага терапия за хазартна зависимост

Ако вашият близък има следните проблеми:

 • не може да контролира финансите си, от дома ви изчезват пари и ценни вещи, взема нови кредити;
 • започва често да сменя настроението си, избухва безпричинно, изпада в депресия;
 • не общува с роднини и познати, а с други страстни почитатели на хазарта,

спешно потърсете специалистите по лечение на зависимости.

Хазартната зависимост е често съпътствана от злоупотреба с алкохол и наркотици, затова побързайте.

 

Критерии на Американската психиатрична асоциация за хазартна зависимост

Тези критерии се прилагат с наблюдение в продължение на 12 месеца и са както следва:

 1. Необходимост от хазартни игри, с увеличаване на залозите, за да се изпита необходимото удоволствие.
 2. Безпокойство и раздразнение, когато трябва да се прекратят игрите.
 3. Многократни и неуспешни опити за контролиране, намаляване или прекратяване на това хоби. Зависимият не може да се справи сам с проблема.
 4. Пълно обсебване в игрите, с непрекъснати планове за нови начини за получаване на пари, за нови и нови игри.
 5. Играене на хазартни игри при състояние на безпомощност, виновност, подтиснатост – за справяне с отрицателните емоции.
 6. След загуба на следващия ден зависимият играе, за да си върне парите.
 7. Прибягване до лъжи, за да се прикрие влечението към хазарт.
 8. Пренебрегване на роднини, приятели, учение, работа заради хазарт – това е ключов критерий, разграничаващ нормалното увлечение от патологичното.
 9. Разчитане на другите за пари за уреждане на финансовите проблеми, възникнали поради играенето на хазарт.

 

 

Терапия на хазартна зависимост

Основният метод на лечение е психотерапия. Запазете час за консултация за вашия близък с хазартна зависимост, за да може специалистите от Център Жива да ви предложат план за терапия. Зависимият ще бъде настанен в защитено жилище за ежедневни занимания и лечение.

Избавянето от хазартна зависимост не е постижимо със собствените усилия на зависимия. Помогнете на вашия близък да се излекува с помощта на специалистите.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.