Ролята на семейната подкрепа при възстановяване от зависимости | Център Жива
18829
post-template-default,single,single-post,postid-18829,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Ролята на семейната подкрепа при възстановяване от зависимости

Ако имате в семейството зависим от наркотици, алкохол, хазарт или друга пристрастеност, със сигурност това е проблем за цялото семейство. За вашия близък подкрепата на семейството е много важна, за да може да се справи с пагубното си увлечение и да се върне към нормален живот.

 

семейната подкрепа при възстановяване от зависимости

 

Зависимият трябва да се справи с редица емоции

Когато човек е в плен на зависимост, той изпитва силни емоции, с редуване на гняв, страх и срам. Това причинява объркване, което за зависимия е мъчително и още повече усложнява положението му.

Близките на зависимия споделят трудните периоди на зависимия, могат да опитат да намалят изблиците на гняв, да го успокоят, когато е обзет от страх, да го убедят, че може да се справи със зависимостта си, ако предприеме лечение. Пристъпите на емоции са силни и за да се овладеят, е необходима семейна подкрепа.

 

силни емоции при преодоляване на зависимост

 

Ползата от семейната подкрепа при преодоляване на зависимост

По пътя на преодоляване на зависимост е необходима непрекъсната помощ и подкрепа. Тя е полезна в много отношения:

  • можете да повишите самочувствието на вашия близък;
  • можете да го мотивирате по подходящи начини;
  • при изблици на гняв, объркване, страх можете да му помогнете да ги преодолее;
  • заедно с другите членове на семейството можете да окажете по-ефективна помощ.

 

Как да помогнете на вашия близък да преодолее зависимостта си

Най-добрият начин да постигнете това е да убедите зависимия да постъпи за лечение в специализиран център. Лечението с пълно откъсване от средата в „Център Жива“, с настаняване в защитено жилище, е най-ефективно, тъй като зависимият няма да има никакви контакти със средата, в която би могъл да се върне към пагубния си навик.

До постъпването в специализирания център семейството може да помогне на зависимия със следното:

  • да му помогне да си изгради умения за справяне с трудностите;
  • да го насърчи да се въздържа напълно от употреба на наркотици и алкохол – това е много трудно за зависимите, но когато усещат подкрепа, те могат да се справят с тази трудна задача;
  • да помогне на зависимия да следва указанията, давани от лекуващите специалисти;
  • да насърчава зависимия след лечението в специализирания център да участва в групите за последващи грижи, организирани от „Център Жива“, включващи хора, преминали курса на лечение;
  • да се намалят неразбирателствата в семейството, за да се чувстват всички по-добре и да се улесни излекуването от зависимостта.

 

Как да помогнете на зависим

 

Особено важно е да се заздравят отношенията в семейството

Статистиката показва, че често зависимостите възникват в семейства, които не са сплотени. Караниците и конфликтите създават нездрава семейна среда, която потиска всички и може да предизвика зависимост у по-слабите психически членове на семейството.

По време на лечението в „Център Жива“ близките на преминаващия лечение зависим посещават групови срещи, провеждани от терапевтите. Не само зависимият, но и близките му се информират подробно за спецификата на зависимостта и за лечението, което трябва да се проведе. Това сплотява семейството и заздравява семейната среда. Така се създават и по-добри условия за поддържане на нормален живот на преминалия лечение.

 

Подкрепа на излекувания за посещение на групите за последващи грижи

Сбирките на групите за последващи грижи се провеждат ежеседмично. На тях преминалите лечение споделят преживяванията си и с какви трудности се налага да се справят след завършването на лечението.

 

Сбирки на групи на зависими

 

За всички пациенти в ремисия е важно да посещават тези сбирки. И тук семейството е основна подкрепа, мотивираща преминалия лечение техен близък да продължава да поддържа живот без зависимост.

За пълно справяне със зависимостта на всеки етап, преди лечението, по време на лечението и след него, семейната подкрепа е един от основните фактори, които помагат за постигане на ремисия и връщане към нормален живот.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.