Рискови психологически и семейни фактори за зависимост от алкохол | Център Жива
18957
post-template-default,single,single-post,postid-18957,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Рискови психологически и семейни фактори за зависимост от алкохол

Годините на юношеството или тийнейджърският период е възрастта, в която дори и да са имали авторитет, родителите вече остават извън фокуса на детето. Важни за него са приятелите от училище, хората извън семейния кръг, улицата. Тийнейджърът има нужда да бъде приет в приятелските среди, а за съжаление много често доказването „че вече е голям“ става през употребата. За развитието на алкохолна зависимост при подрастващите може да допринесе всеки проблем, с който тийнейджърът не може да се справи. Това може да бъде несподелена любов, присмех и неприемане от връстници в училище или друг вид тормоз, който преследва младия човек и той започва да търси забрава, отдушник. Такъв лесно достъпен отдушник е алкохолът.

В семейства, в които единият или двамата родители са зависими от алкохол, това неминуемо оставя отпечатък върху децата. Едни цял живот се въздържат от консумация на алкохолни напитки, а други следват примера на родителите. Така от ранна възраст те започват да провалят възможностите си за образование и професионална реализация, за създаване на връзки с приятели и на собствено семейство. Отдаденият на употреба в периода на израстване губи възможността да натрупа житейски опит, който му е необходим за да натрупа знания за справяне с ежедневните предизвикателства на живота, да придобие самочувствие и самостоятелност.

Ако в семейството е имало и има човек със зависимост от алкохолни напитки и детето е ставало свидетел как например дядо му редовно е приемал големи количества алкохол, родителите трябва да поговорят открито за това с него, за да стане ясно, че пиенето има много негативни последствия върху здравето и развитието на младия организъм. Трябва да подчертаят, че така младият човек сам свежда до минимум възможностите си да получи добро образование, да има добра професия, да задържи приятелите си, да създаде семейство. Хубаво е родителите да избягват назидателен тон, да говорят приятелски и да дават примери чрез филми на подобна тематика, книги или действителни личности.

 

Дори консумацията на малко алкохол е рискова

Консумацията на чашка по чашка, изпити за забравяне на проблеми и нещастия или просто за забавления, лесно може да прерасне в зависимост. Тийнейджъри в семейства на алкохолици често започват да консумират дори по чашка концентрат, макар и не всеки ден. Понякога родителите сами канят децата си да им правят компания. Това може да прерасне в ежедневна консумация и предразполага към изпадане в зависимост, от която после е трудно да се избавят.

 

Пагубните последствия върху мозъка

Човешкият мозък продължава да се развива до навършване на 22-25 годишна възраст. Употребата на алкохол при младежите има пагубни последствия за развитието на мозъка им. Приемът на алкохол преди мозъкът да се е развил напълно оказва пагубно влияние върху интелектуалните възможности като цяло. Изследванията показват, че алкохолът пречи на употребяващия младеж да развие своя личностен потенциал и нанася щети на мозъчните функции.

 

Ако ваш близък е в риск от алкохолна зависимост

Консумацията на алкохол може да се скрие само известно време. Лесно можете да разпознаете кога вашият близък – дете, роднина или приятел – е пил. Просто не омаловажавайте проблема, считайки че е нормално и „всички пият“. Навременното взимане на мерки е от решаващо значение.

 

Алкохолната зависимост обикновено не може да се преодолее със собствени сили. Много често близките искат алкохоликът просто да спре, а той вече не е в състояние. Още при първите признаци на такава зависимост у ваш близък потърсете консултация със специалист.

Необходимо е откъсване от средата, а в много случаи се налага и настаняване в специализиран център за лечение на зависимости. Позвънете на Терапевтичен център Жива, утвърден в лечение на зависими от алкохол, наркотици и други зависимости, за да се уговорите за консултация. Специалистът ще определи и курса на лечение.

Много важно предимство на Център Жива е възможността за настаняване на зависимия в защитена среда. Според тежестта на състоянието лечението продължава около 24 седмици. След това завършилите програмата получават помощ за ресоциализация, посещават групи за последващи грижи и получават подкрепа при връщане към нормален начин на живот.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.