Преодоляване на никотинова зависимост | Център Жива
18815
post-template-default,single,single-post,postid-18815,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Преодоляване на никотинова зависимост

Спорове дали тютюнопушенето е зависимост или лош навик ще се водят докато има пушачи.  Пушенето често се превръща от страст, в зависимост, която руши здравето. Наблюдавайте дали цигарите не са проява на зависимост и към други вещества или зависимо поведение.

Отказването на цигари може да бъде съпроводено с различни форми на дискомфорт. Освен напълняването, което е обичаен страничен ефект, пушачите стават раздразнителни, изпитват неистов апетит и търсят „заместител“. Организмът, свикнал с ежедневната доза никотин, я жадува и реагира остро, когато не я получи.

 

Преодоляване на никотинова зависимост

 

Странични ефекти при отказване от пушене

  • Остра необходимост от редовната доза никотин

Това е необходимост по навик, като средство за справяне с неприятни ситуации, стрес, в които до преди лечението зависимият е намирал успокоение в пушенето. Чести са моментите и в които пушенето на цигара е награда и е свързана с удоволствие.

  • Депресия

Депресията е следствие от невъзможността организмът да получи поредната доза никотин. Зависимият е лишен и от самото удоволствие да запали цигара, за да се почувства добре. За да се преодолее депресията, е необходима подкрепа – на близките, на специалисти, които ще помогнат на зависимия да продължи въздържането от пушене и да намери друг начин за получаване на награда, спокойствие и удовлетворение и той да е здравословен, а заместване с друга зависимост.

  • Тревожност и трудно концентриране

Тревожността, дори чувството на страх, са също спътници на периода на отказване на цигарите. Няма го успокояващия ефект от пушенето. Затова застанете до зависимия, подкрепяйте го.

Преходният период се отразява и на възможността за концентрация. И в това отношение трябва да окажете подкрепа, да успокоявате вашия близък, за да преодолее трудностите през този период.

  • Раздразнителност

Раздразнителността често прераства в гняв. Трябва да оставяте близкия си, който преминава период на отказване от никотина, насаме при такива пристъпи. Постепенно организмът му ще свикне и пристъпите ще се разредят и ще станат по-малко интензивни.

  • Проблеми със съня

Общата тревожност се отразява на съня, с трудности при заспиване и безсъние. За да може зависимият да спи добре, е важно да се движи достатъчно, да изпълнява физически дейности – разходки, спорт, помощ в домакинството, за да се умори и да спи добре.

  • Напълняване

За избягване на напълняване зависимият трябва да консумира здравословни храни и да увеличи физическата активност. Подкрепата на семейството и общото придържане към  такъв режим на хранене ще улеснят задачата.

В някои случаи желанието за дадена храна може да премине бързо, достатъчно е да отвлечете  вниманието на зависимия с друга дейност или разговор на интересна тема. В други, стремежът към ядене е трудно преодолим и затова може да се наложи изписване на медикаменти.

 

Странични ефекти при отказване от пушене

 

Трябва да се избягват стресови ситуации

Помагайте на вашия близък да избягва хора и ситуации, които го напрягат и стресират. Така през периода на отказване няма да възникват остри конфликти със силни негативни емоции. Положителното настроение е една от важните предпоставки за преодоляване на зависимостта от никотина.

 

отказването от никотина

 

Колко може да продължи отказването от никотина

Отказването от пушене на цигари може да продължи месец – това е периодът на проявяване на най-острите странични ефекти. Най-тежко е да се издържи първата седмица. След това симптомите постепенно намаляват по интензитет. По принцип продължителността на периода на преодоляване на зависимостта се обуславя от това, от колко време е навикът и какво количество цигари пуши зависимият.

Преодоляването на никотиновата зависимост е трудно, особено ако зависимият няма подкрепа – от близките и от специалисти. При лечение на зависимост към наркотици и алкохол в програмата на „Център Жива“ подкрепяме и стремежа към отказване на тютюнопушене, но не е задължително условие в началния период на програмата.

 

лечение на зависимост

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.