Лечение на амфетаминова зависимост | Център Жива
18749
post-template-default,single,single-post,postid-18749,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Лечение на амфетаминова зависимост

Зависимостта от амфетамин започва с приятни изживявания, тъй като това вещество стимулира централната нервна система, зависимият усеща прилив на енергия, дори не му се спи, не му се почива. Но това напряга организма и го изтощава, разрушава здравето и психиката. Ако имате близък, който е зависим от амфетамин, потърсете помощта на специалисти и го убедете да започне лечение при тях.

 

Лечение на амфетаминова зависимост

 

Признаци на зависимост от амфетамин

Освен по приливите на енергия след прием на амфетамин ще познаете, че вашият близък има такава зависимост, по бързото отслабване, отпадналостта след периода на бодрост, раздразнителността и агресията към околните.

Може да се появят следните признаци:

  • рязко влошаване на зрението;
  • намален пулс;
  • крампи в мускулите;
  • виене на свят.

Може да бъдат засегнати бъбреците.

Кръвното налягане може да спадне рязко, да се появи сърдечна аритмия.

Имунитетът на зависимия от амфетамин спада рязко.

В дългосрочен план е много вероятно зависимият да изпадне в кома и да се стигне до летален изход.

 

При определени заболявания зависимостта от амфетамин е особено опасна

Ако зависимият страда от сърдечно заболяване, хипертиреоидизъм, глаукома, зависимостта от амфетамин носи най-висок риск от увреждания и фатален изход.

 

Навременната помощ може да запази здравето и живота на вашия близък

Побързайте да помогнете на зависимия, защото дългосрочният прием на амфетамин води до натрупване на синтетичните съставки на този наркотик в организма. Това на свой ред предизвиква тежка интоксикация.

 

Зависимият не може да се избави сам

Може да чуете вашия близък да твърди, че сам може да се справи със своята зависимост. На практика обаче зависимостта е състояние, от което не може да се избави без помощ от специалисти и лечение.

 

Лечение на зависимия в „Център Жива“

Убедете вашия близък с амфетаминова зависимост да постъпи за лечение в „Център Жива“.

Тук той ще бъде под наблюдение от медицински специалисти, за да може по време на лечението да се вземат необходимите мерки за намаляване на страничните ефекти от периода на отказване.

По време на лечението зависимият ще бъде настанен в центъра за терапия. Това е много важно, тъй като откъсването от средата ще помогне за успеха в преодоляването на зависимостта.

Ако зависимият има заболяване, медицинските специалисти ще осигурят необходимите медикаменти за поддържане на организма във връзка с третирането на заболяването.

 

Лечение на зависимост в „Център Жива“

 

Продължителност на терапията

Терапията в „Център Жива“ продължава между 3 и 6 месеца.

Прилага се моделът на европейската програма „Change and Grow“. Програмата, прилагана в центъра, е адаптирана от специалистите, работещи в него, и се нарича „Приемане“.

Тази програма се основава на 12 основни стъпки и 5 етични принципа. Тя помага на зависимия да осъзнае състоянието си, действията си, както и какво представляват постъпките му под влияние на зависимостта.

 

Последващи грижи

След като програмата приключи, пациентите продължават да посещават центъра и да поддържат контакт със специалистите, които са ги лекували.

Важно за поддържане на живот без употреба на амфетамин е посещението на групите за последващи грижи, както и на сбирките, организирани за хора с ремисия.

Здравето и животът на вашия близък с амфетаминова зависимост са във висок риск. Обадете се на специалистите от „Център Жива“ и убедете близкия си да постъпи за лечение в центъра. Вашата подкрепа на всеки етап от лечението и след това е също много важна за трайното преодоляване на зависимостта.

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.