Какво е емоционална зависимост | Център Жива
18692
post-template-default,single,single-post,postid-18692,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Какво е емоционална зависимост

Емоционалната зависимост е много разпространена в съвременния свят. Тя включва и болезнена привързаност, силна ревност, желание на мъж или жена да бъде по 24 часа в компанията на партньора си. Въпреки, че може да не е свързана с употреба на наркотик, това е зависимост, подобна на наркотичната. Партньорът е изключително ценен за емоционално зависимия, той не може да си представи ежедневието без него. Това може да бъде не само зависимост между мъж и жена, а и зависимост от родители или от приятели.

 

емоционална зависимост

 

Зависимостта кара зависимия да се вкопчи в обекта на своята обич

Емоционално зависимият изпитва силен страх, че обектът, към когото е изключително привързан, може да се отдалечи от него. Страхът да загуби този обект – партньор, родител и т.н., го кара да се вкопчи в него, да бъде постоянно в състояние на тревожност и напрежение. Зависимият е неуверен в себе си, изпитва раздразнение, обзема го ревност. Тази привързаност, започнала като красиво чувство, усещане за пълнота в живота и се превръща в бреме.

 

Емоционалната зависимост настъпва, когато не се получава взаимност

Когато някой иска да се върне началното състояние на щастие и пълнота в отношенията с партньора, страстно се стреми към реципрочна отдаденост, а не я получава, той изпада в емоционална зависимост. Всичко за него е свързано с развитието на отношенията в бъдещето. Старае се да допринесе за благоприятно развитие и се сърди на партньора, че не отговаря със същото. Чувства се излъган, а и смята, че не е достатъчно добър за този партньор. И това задълбочава зависимостта.

Така неудовлетворението и чувството са малоценност се проектират и върху отношенията с околните. Емоционални зависимите отчаяно търсят признание от другите, винаги мислят за това, какво ще кажат околните за тях.

 

Справяне с емоционалната зависимост

 

Основните причини за зависимост от отношенията с другите

На първо място, причината за развитието на тази емоционална зависимост е страхът на зависимия да бъде отхвърлен, пренебрегнат.

Друга причина е недостатъчно внимание и обич от родителите в детството.

За емоционална зависимост допринася и липсата на пример с правилни отношения в самото семейство в детството. Например в семейство с доминиращ баща, тиран, дъщерята ще израсне с нагласата за второстепенна роля, без право на глас, и когато създаде свое семейство.

Ниската самооценка е още една причина за възникване на емоционална зависимост. Хора с тази нагласа смятат, че трябва да принасят в жертва своите желания и нужди, за да не изгубят любовта на близките си.

Хора без разностранни интереси, без хоби, правят партньора си свой център на вселената. Те се страхуват да останат сами, боят се болезнено от това.

Към емоционална зависимост са склонни и хора с чувство на собствена беззащитност. Те виждат единствената си защита и опора в обекта на своята привързаност.

Хора, които често изпадат в ролята на жертва и изпитват трудности при взимания решения за собствения си живот.

 

зависимост от отношенията с другите

 

Разновидности на емоционалната зависимост:

  • зависимост от чувството любов – такава изпитват влюбените, за които е по-важно да чувстват емоциите на любовта;
  • зависимост-ненавист – при нея преобладават конфликтни ситуации, които не могат да се разрешат;
  • зависимост от типа дълг – зависимият изпитва особено силно чувство на дълг към партньора си;
  • безпрекословна зависимост – когато емоционално зависимият е напълно, робски подчинен на чувствата и волята на другия, до такава степен, че е безпомощен.

 

Справяне с емоционалната зависимост и лечението й

У дома емоционално зависимият трябва да си намери любимо занимание, да внесе нов смисъл в живота си, да усети, че е пълноценен. Освен хоби за справянето със зависимостта ще помогнат и допълнителни задължения и задачи за изпълнение в домакинството, учене на нови неща, всякакви занимания, които обогатяват живота.

Подкрепата на близките е много важна за преодоляване на зависимостта.

Но ако зависимият е вече емоционално и психически изтощен, той може да потърси помощ от специалисти. В „Център Жива“ след консултация осигуряваме терапия с откъсване от домашните условия – настаняване в защитено жилище.

Ако емоционално зависимият вече е дотолкова обзет от зависимостта, че не осъзнава отговорността си за своя живот, и не е готов да го промени, не отлагайте, потърсете специалистите от „Център Жива“.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.