Какво да направим, за да предпазим детето си от наркотична зависимост | Център Жива
18951
post-template-default,single,single-post,postid-18951,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Какво да направим, за да предпазим детето си от наркотична зависимост

Предпазването на децата от наркотици е една от основните грижи на съвременните родители. Предлагането на дрога става на много места – на улицата, в дискотеките, дори в училищата. Наркотиците са особено опасни за деца под 15-годишна възраст. Ако пробват дрога, те са в 10 пъти по голям риск от развитие на наркозависимост, отколкото младежите на възраст над 20 години.

Най-често децата следват примера на връстниците си – пробват дрога, за да докажат, че са „на нивото“ на вече употребяващите. Ако попаднат в лоша компания могат да бъдат дрогирани, без те да знаят какво приемат. Синтетичната дрога в днешно време може да бъде под формата на прах или таблетки, които да не будят притеснение на пръв поглед. Веществото може да бъде поставено лесно в напитки на масата, докато младежите танцуват в заведение, например.

Затова основно задължение на родителите е да обърнат вниманието на детето върху рисковете от наркозависимостта и да следят в какви компании се движат и с кого контактуват.

Положителният пример в семейството е от първостепенно значение. Ако родителите не пушат, занимават се със спорт, привикват децата си от малки да тренират, те ги предпазват от възможностите за рискови контакти.

 

Разговори всеки ден

Разговаряйте често с детето си на различни теми. Нека всеки ден споделя как е минал денят му. Покажете му, че цените мнението му.

 

Запълване на свободното време със спорт и други занимания

Запишете детето да тренира спорт, който му харесва. В средата на трениращите е по-малко вероятно да бъде изложено на опасност от наркотици. Поощрявайте и другите му интереси – да посещава курсове по математика, програмиране и други; насърчавайте творческите занимания, в които да развива въображението си и да добива самочувствие от постиженията си. Това не само ще го обогати, но и ще го държи далеч от средите, в които се разпространяват наркотици, ще се научи да получава удовлетворение, удоволствие и самочувствие от позитивни постижения.

 

Научете детето да се радва на постиженията си

Хвалете вашето дете за всеки успех, организирайте семейни празници за отбелязването на постижения, изненадвайте го с награди – любими храни, книги и други.

Удовлетворението от постиженията в училище и в други занимания е много важно.

 

Обсъждайте неуспехите и повтаряйте, че те са част от пътя към успехите

В ежедневието се сблъскваме не само с успехи. Важно е да ги обсъждате с детето си, да подчертавате, че те се случват на всеки и обогатяват опита, необходим за постигане на успех.

 

Признаци, че детето употребява наркотици

Ако детето ви е започнало да употребява дрога, това е съпроводено с типични признаци. Следете за нарушения като:

 • зачервени очи;
 • честа смяна на настроенията;
 • занемаряване на външния вид и хигиената;
 • неизпълняване на обещания и ангажименти към семейството;
 • нарушения в съня – безсъние или прекалена сънливост;
 • прекалено голям апетит или липса на апетит;
 • отпуснатост, равнодушие, липса на мотивация;
 • проблеми в училище;
 • лъжи;
 • изчезване от дома на вещи – за набавяне на наркотици са необходими средства;
 • агресивно поведение.

 

 

Ако детето вече е започнало да приема дрога

Ако установите, че детето ви вече употребява наркотични вещества, не изпадайте в паника. Скандалите няма да убедят детето ви, че трябва да се лекува. Необходимо е да поговорите спокойно, да изясните защо е започнало да употребява наркотик. Трябва да му помогнете да се справи с проблемите, поради които е започнала употребата – особено, ако около него има приятели, подтикващи го към наркотиците.

 

Потърсете помощ от специалисти

Справянето с този проблем без помощ от специалисти е много трудно, дори практически невъзможно. Потърсете професионалистите от Терапевтичен център Жива, за да ви насрочат консултация. Специалистът може най-добре да прецени какво трябва да се предприеме. Една от възможностите е детето да трябва да постъпи за лечение в Центъра, за да се откъсне от рисковата среда и от възможностите да си набавя дрога.

 

Взаимното доверие, спокойната семейна среда и непрекъснатият контрол са необходими, за да предпазите детето си от тази така опасна крачка – пробване на дрога, от която лесно може да се стигне към пристрастяване. Може да имате въпроси и съмнения за правилните ви действия. Обадете се на специалистите по лечение на зависимости от Център Жива, за да получите правилните съвети, а ако е необходимо, да започне лечение на детето.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.