Психоактивни вещества

Алкохол

Най-разпространеното легално психоактивно вещество е алкохолът (етилов алкохол, етанол). Той е съставка в алкохолните напитки (бира, вино, спиртни напитки с концентриран алкохол). Алкохолът действа като депресант на централната нервна система и забавя реакциите и функциите на тялото, като притъпява усещанията.
Той се абсорбира през стомаха и тънките черва и чрез кръвния поток достига до всички части на тялото. Тъй като е депресант на централната нервна система, той забавя функциите на тялото – дишането, сърдечния ритъм, мозъчните функции. Тези ефекти могат да се появят само след 5-10 минути и да достигнат най-високата си точка след около 40-60 минути.
Алкохолът остава в кръвта, докато не бъде разграден напълно от черния дроб. При здрав човек едно стандартно питие (13 грама чист алкохол) се разгражда за около 1 час. Но има фактори, които могат да повлияят на тази скорост. Тя може да бъде по-висока, ако концентрацията на алкохол в кръвта е много висока. При алкохолиците скоростта на елиминиране също може да бъде значително по-висока, но само при положение, че черният дроб не е вече увреден.
Алкохолът е психоактивно вещество, което предизвиква развитието на толеранс, като и на силна психическа и физическа зависимост. При наличието на физическа зависимост се появява абстинентен синдром. Тялото протестира при спиране на употребата на алкохол и се проявяват симптоми като треперене, потене, тревожност, безсъние и в някои случаи делириум. Делириумът е състояние, което застрашава живота и изисква спешна медицинска помощ.
Психическата зависимост се проявява чрез почти непреодолима нужда от употреба на алкохол и невъзможност употребяващият да се почувства добре, без да е пил.

Хероин

Хероинът спада към групата на опиатите. От семената на опиевия мак се получава смолист сок, наречен опиум. От опиума се извлича морфин, а от него след химическа реакция (ацетилиране) се получава хероин. Хероинът е запазена марка на компанията Байер за диацетилморфин, и е представен за използване през 1898 година за лечение на болката. Поради много добрата маркетингова стратегия и бърза дистрибуция в първите години след появяването на пазара, хероинът е бил на път да измести морфина в лечението на болката. Когато става ясно, че подобно на морфина, води до психическа и физическа зависимост, след дълга серия от нормативни актове, хероинът е бил забранен от закона.

Канабис

Канабис е обединяващото общоприето название на всички продукти от конопеното растение (Cannabis sativa).
Продуктите на канабиса (марихуана, ганджа, хашиш, хашишово масло) се различават по процентно съдържание на активното вещество. Марихуаната е един от най-популярните наркотици за развлечение в света. Тъй като се смята, че при марихуаната е най-нисък рискът от зависимост, тя все още е най-привлекателния наркотик, който много млади хора започват да употребяват, за да изпитат еуфория или просто, за да се впишат в групата на връстниците си.

Кокаин (кокос, кока, дишане, сняг)

Наркотикът се получава от листата на растението кока, което расте в Южна Америка - Перу, Боливия, Еквадор, Бразилия, Чили и Колумбия.
Обикновено белият прах се вдишва през носа с помощта на стъклена тръбичка. Съществува и крек-пречистен кокаин във вид на трошици или стружки, който се нагрява и се вдишват изпаренията. Крекът бързо предизвиква както физическа, така и психическа зависимост.
Фрибейз - кокаинов прах, смесен с натриев бикарбонат, който се пуши. Еуфорията е краткотрайна. След това следва рязък упадък на силите и непреодолимо желание да се пуши отново. Предизвиква бързо и трайно привикване.
Странични ефекти -кръвотечение и увреждания на устната кухина, параноя, психоза, халюцинации и други психически разстройства. Тялото губи подвижността си, а човек, страдащ от сърдечно-съдово заболяване, може да умре по време на “удоволствието”, защото сърцето му няма да издържи. Друга причина за смърт при приемане на кокаин е спиране на дишането. Човек може да умре и защото продуктът от разпада на кокаина се запазва в организма два-три дни, а ефектът на самия наркотик не е продължителен. Затова когато човек го вкарва в тялото си отново и отново, той се натрупва в организма до опасен предел, който в крайна сметка води до смърт.
Най-ярката проява на зависимостта е непреодолимото желание да вдишвате кокаин отново и отново веднага след преминаването на ефекта от действието му. Продължителността на ефекта обаче с всеки следващ път намалява. Неудовлетвореното желание предизвиква раздразнение, депресия и упадък на силите.

Екстази (ecstasy)

Означава екстаз, възторг и се продава под формата на хапчета, прах или капсули с различен цвят.
Активното вещество в екстази е MDMA (methylene dioxin meta amphetamine) и има двоен ефект -стимулант и халюциноген (събуждащ съзнанието).
Екстази не води до симптоми на абстиненция, но употребяващият може да иска по-голямо количество от веществото, за да постигне първоначалния ефект. Обаче ефектите на промяна на съзнанието се появяват отново едва след период на спряна употреба. Приемането на няколко хапчета едно след друго е безполезно. Това може само да увеличи стимулиращите ефекти от веществото и рисковете от усложнения.
Употребата на екстази води до симптоми като депресия, тревожност и/или разстройства на съня.