Фази на излизане от депресия при зависимости | Център Жива
18910
post-template-default,single,single-post,postid-18910,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Фази на излизане от депресия при зависимости

Много хора смятат зависимостта за прищявка, каприз или просто недоразумение, за чието овладяване е нужна само силна воля и нищо друго. Всъщност зависимостта трябва да се разглежда на много по-дълбоко ниво – често тя е знак за емоционални проблеми и се проявява като отговор на психиката към случващото се в живота на човека. Зависимостта, която ние виждаме само на повърхността, е отражение на затрудненията, тревогите и чувствата на пристрастения. Обикновено корените на зависимостта се зараждат още в детството и юношеството и могат да се проявят по всяко време след това в различни житейски ситуации.

 

Връзката между зависимостите и депресията отдавна е обект на изследване от страна на специалистите. Те са установили, че хората, страдащи от пристрастеност към наркотици, алкохол или хазарт, са много по-склонни да страдат от депресивни състояния, в сравнение с хората без зависимости. Често проблемите, породили тревожността и депресията, са причината, довела до състояние на зависимост. Употребата на психоактивни вещества кара хората да се чувстват добре временно, но в дългосрочен план задълбочава депресията и емоционалните им проблеми. Много скоро те започват да има непрестанна нужда от още и още от наркотика и развиват силна пристрастеност.

 

При първоначалните опити за спиране употребата на наркотични вещества или хазартни игри е възможно депресията да се задълбочи. Това се дължи на силното чувство за отнемане, което изпитва зависимият. Затова е важно отказване да се случи в специализиран терапевтичен център, където пристрастеният и неговите близки получават професионална психологическа подкрепа за да успеят да се справят с депресията, с чувството на безнадеждност и обреченост, с мислите за самоубийство. Без работа с добър психолог депресията трудно ще бъде преодоляна и зависимостта може да се върне.

 

Какви са фазите на излизане от депресия при зависимости?

 

Фаза 1 – Признайте, че страдате от депресия

Въпреки, че звучи просто, за много хора това е трудна стъпка. След като веднъж осъзнаете, че имате проблем обаче, вие сте много по-склонни да търсите решение и начини за справяне с него. В острата фаза на депресията може да изпитвате, освен тъга и апатия, дори и физически симптоми като болки в главата или корема, сърцебиене, храносмилателни смущения.

 

Фаза 2 – Не изпадайте в паника

Осъзнавайки, че страдате от сериозна зависимост и депресия, е възможно да се почувствате изгубени и отчаяни. Запомнете, че вие не сте неизлечимо болни и че отново ще се чувствате добре и ще живеете пълноценно. Чака ви дълъг път, но първата стъпка вече е направена. Обикновено след осъзнаването на сериозен проблем следва фаза на отричане и дори гняв. Това е нормално. Позволете си да изпитате тези емоции, но след това трябва да продължите напред към излекуването.

 

Фаза 3 – Потърсете помощ

След като вече сте наясно, че имате проблем, с който не можете да се справите сами, потърсете професионална помощ в специализирано заведение като Център Жива. Следвайте указанията за лечение и не забравяйте, че скоро отново ще живеете пълноценно. Когато постъпвате за лечение, вероятно симптомите ви са изострени – чувствате се подтиснати, страдате от безсъние и умора, нямате апетит. Скоро това ще се промени.

 

Фаза 4 – Етап на възстановяване

При правилно лечение и преодоляване на зависимостта, симптомите на депресия ще започнат да отшумяват. По време на тази фаза вие ще почувствате облекчение и щастие, ще възвърнете вярата в собствените си възможности. Въпреки това не очаквайте депресията да се замени с еуфория в рамките на няколко дни. По време на тази фаза вие все още сте изтощени и ще ви е нужно време да се възстановите напълно. С течение на времето обаче ще забележите, че отново се наслаждавате на живота без да се нуждаете от употреба на психотропни вещества и без да чувствате вина или тревожност.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.