Тенденции в разпространението на наркоманията в България | Център Жива
18941
post-template-default,single,single-post,postid-18941,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Тенденции в разпространението на наркоманията в България

През последните години тенденцията за нарастване на употребата на психотропни вещества е особено тревожна.

Психотропните вещества са химични съединения, които действат върху централната нервна система и са свързани с множество рискове и пагубни последствия.

 

Рискове свързани с употребата на наркотици

Дори еднократният прием на наркотици може да причини сериозни последствия, а при последващ прием рисковете се увеличават още повече. Особено податливи на влошаване на здравето са хората с хронични заболявания.

Забавените реакции, загубата на представа за време и пространство след употреба на наркотици често водят до инциденти и катастрофи.

Инжектирането на наркотици вече не е толкова популярно, но тези, които продължават да го ползват, са изложени на рискове от заразяване със сифилис, СПИН, хепатит В и други заболявания.

 

Една от най-сериозните опасности при употребата на наркотици е приемът на свръхдоза, което може да причини необратими вреди на здравето и дори смърт.

При многократен прием на наркотици може да се отключат различни психични заболявания.

 

Места за употреба, възрастова граница, смесване на наркотици

Обектите за развлечение са най-честите места, в които се използват стимуланти – амфетамини и други. Наблюдава се нарастване на броя на младите хора, които прибягват до наркотици, а възрастовата граница за първи прием на психотропни вещества спада все повече. Вече много 12-годишни са пробвали поне веднъж наркотици. Особено лесно достъпен и подценяван е Райският газ. Освен, че влияе негативно на мозъка, той крие рискове и от физически наранявания от повредени флакони.

Още една тревожна тенденция е смесването на наркотици, особено на дизайнерски дроги, които са много по-агресивно действащи. Така се увеличават и рисковете от увреждания на мозъка и на централната нервна система.

 

Рисковете от прием на фентанил и алфа-метилфентанил

Неотдавна в новините се появиха тревожни данни за смъртта на 10 души във Варна. Една от версиите е, че до смъртен изход се е стигнало след прием на хероин с добавяне на фентанил.

Фентанилът е болкоуспокояващо вещество. То е синтезирано на основата на морфина. Още по-агресивен от фентанила е алфа-метилфентанилът, който също се разпространява от дилърите. Специалистите посочват, че той е 5000 пъти по-мощен по действие от метадона и предизвиква много силни халюцинации.

През последните години у нас се наблюдава нарастване на употребата на фентанил и алфа-метилфентанил, което увеличава многократно рисковете от увреждане на здравето и смърт.

 

Справяне със зависимост от наркотици

Наркозависимите не могат да се справят сами с проблема и поради това лечението в специализиран център за зависимости е единственото спасение. Много често те не могат дори да стигнат до лечебно заведение. Затова ако установите, че ваш близък приема наркотици, опитайте се да го убедите да постъпи за лечение в специализиран център за преодоляване на зависимости.

център за лечение на зависимости

 

В Център Жива лечението се провежда с откъсване на зависимия от средата, настаняване в защитено жилище и ежедневна терапия. За да може да се преодолее зависимостта, пациентът трябва да се отдели от приятелите, с които споделя тази зависимост и да няма контакт с източници на снабдяване с наркотици. За да бъде успешна рехабилитацията, периодът на откъсване трябва да е съпроводен с активна работа върху психо-емоционалното състояние по специализирана програма за лечение на зависимостта.

Обадете се в Център Жива за провеждане на консултация със специалист и планиране на успешно лечение. Така ще спасите здравето и живота на зависимия.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.