Съвети за помощ на близък с алкохолна зависимост | Център Жива
18592
post-template-default,single,single-post,postid-18592,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Съвети за помощ на близък с алкохолна зависимост

Алкохолната зависимост е бич не само за самия зависим, но и за всичките му близки. Тежко е да гледате как вашият скъп човек изпада все по-силно под влиянието на алкохола. Вие можете да му помогнете с правилно поведение, следвайки насоките на специалисти по зависимости. Важно е да се държите по нов начин, за да не му давате възможност безпрепятствено да се отдава на зависимостта и да осъзнае, че трябва да се лекува и да се върне към нормален живот. Лечението в специализирано заведение ще помогне да се коригира напълно зависимото поведение, което го тласка към употребата на алкохол.

 

Съвети за помощ на близък с алкохолна зависимост

 

Ако искате да помогнете на алкохолно зависим човек, спазвайте тези 6 важни съвета:

  1. Не му помагайте всеки път, когато поради зависимостта си, изпада в неприятности

Изпадналите в алкохолна зависимост често натрупват дългове към познати и институции. Злепоставят се в работна среда, заради не спазени ангажименти и обещания. Разочароват партньори, приятели и близки. Понякога с буйното си поведение нарушават законите. В такива случаи не се притичвайте веднага на помощ и оставете вашия близък да отговаря за постъпите си. Така той ще има по-голям шанс да осъзнае колко пагубен е навикът му.

 

  1. Не заплашвайте зависимия, това няма да има ефект 

Заплахите не са ефективни. Важно е да поговорите със зависимия, да му обясните, че сте готови да му помогнете, но трябва да положи усилия да преодолее зависимостта. Не вярвайте, че ще се справи сам, насочете го към център за лечение.

 

  1. Не обсъждайте зависимостта на вашия близък пред него с другите членове на семейството 

Изпадналите в алкохолна зависимост са много чувствителни към споменаването на порока им и към обсъждането му. Така само ще ги настроите против себе си. Всяко споменаване на проблема на вашия близък и последствията от него звучи унизително. Вашият близък ще се засегне и ще отрича необходимостта от отказване от алкохола.

 

  1. Не се опитвате да убедите зависимия ви близък да се откаже от пиенето в домашни условия 

Преодоляването на алкохолната зависимост в домашни условия е практически невъзможно. Може и на вас, и на зависимия да се струва, че е постижимо, но така само ще изгубите време. Ефективно лечение може да се постигне само с пълно откъсване от настоящата среда. Център за лечение на зависимости „Жива” предлага терапия в рамките на 24 седмици, с помощта на която се постига успешна ремисия и се дава възможност за успешна реинтеграция на зависимия в семейството и обществото.

 

  1. Не добавяйте скришом таблетки за отказване от алкохола в питието на зависимия 

Препаратите, които се продават като средство за отказване от алкохолизъм, действат на принципа, че при приемането им човек се чувства много зле. Понякога роднините на зависимия започват да добавят препарати в напитките и храната на зависимия, без той да знае това. Така те се надяват да постигнат излекуването му от зависимостта.

Това крие рискове за здравето, тъй като предназначението на противоалкохолните препарати е да пречат на организма да преработва алкохола. Така може да се стигне до остро натравяне с ацеталдехид, който е междинен продукт при разграждането на алкохола. Ако зависимият има сърдечни проблеми, може да се предизвика остра сърдечно-съдова недостатъчност и дори смърт.

 

  1. Убедете зависимия да се лекува от алкохолната зависимост 

Много важно е да убедите зависимия да се лекува. Лечението може да бъде успешно, когато той пожелае да го започне, макар и чрез натиск от близките.

Освен членовете на семейството, приятелите са другите подходящи хора, които могат да убедят зависимия да се лекува, за да преодолее алкохолната зависимост.

За да можете да използвате най-добрите аргументи, първо се обадете на специалистите от „Център Жива“, които ще ви дадат съвети за постигане на убеденост у зависимия, че му е необходимо лечение. След това ще може да постъпи в дневния център и ще живее в защитено жилище, за да се откъсне напълно от сегашната си среда и да се излекува.

След лечението следва период на реинтеграция, за който е особено важно редовното посещаване на сбирките за хора в ремисия от зависимост и на групите за последващи грижи. Тези посещения ще помогнат на излекувания отново да се впише в обществото и да живее без зависимостта.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.