Справяне със странични ефекти при отказване от зависимост | Център Жива
18729
post-template-default,single,single-post,postid-18729,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Справяне със странични ефекти при отказване от зависимост

Когато зависимият престане да приеме веществата, към които е развил зависимост като  алкохол и наркотици, той изпитва редица физически и психически странични ефекти. Тези ефекти са особено силни в първите дни след спиране на употребата, когато организмът изпитва силна абстиненция.

 

странични ефекти при отказване от зависимост

 

Интензитетът на проявяване на страничните ефекти и периодът на острата фаза са индивидуални за различните пациенти и зависят от фактори като физическото състояние, видът на веществото, продължителността на злоупотребата, възраст и пр.

За съжаление, за много зависими тази първоначална трудност при спирането на употребата е непосилна. Понякога се налага да се предприеме детоксикация под медицинско наблюдение.  Важно е да се консултирате със специалисти, за да направите план за лечението на зависимостта, тъй като след физическото изчистване на веществото от организма следва терапията насочена към психическата зависимост. Повече за този процес може да научите от консултантите на „Център Жива“.

 

Какви са страничните ефекти при рязко отказване от зависимост

 • промяна в апетита;
 • промени в настроението;
 • хрема;
 • гадене и повръщане;
 • умора;
 • треперене;
 • изпотяване;
 • болки в мускулите;
 • раздразнение;
 • невъзможност да се задържат дълго на едно място;
 • нарушения в съня.

В някои случаи се проявяват и екстремни странични ефекти, като халюцинации и припадъци.  Поради риска от такива екстремни ефекти търсете за вашия близък консултации с нашите специалисти.

Трябва да се подчертае, че физическите странични ефекти продължават до няколко дни, докато психологическите са с много по-голяма продължителност. Това налага избора на лечение в специализиран център, защото зависимият не може да се справи сам с трудностите при рязко отказване от зависимостта си.

 

страничните ефекти при рязко отказване от зависимост

 

Какво предизвиква страничните ефекти при отказване от зависимост

При всеки човек тялото и мозъкът функционират така, че да се поддържа равновесие. Това равновесие се нарича хомеостаза. При приема на вещества като алкохол и наркотици равновесието се нарушава. Затова тялото реагира и реакцията му включва промяна в нивата на някои невротрансмитери. А невротрансмитерите въздействат върху мозъка, като се предизвиква отделяне на химикали.

Когато зависимият редовно приема алкохол или наркотици, тялото си изгражда толеранс към тях и зависимост от тях. За да се избегнат странични ефекти, тялото вече се нуждае от постоянен прием на тези вещества.

При рязко прекъсване на приема на алкохол или наркотици или при рязкото им намаляване тялото отново се оказва в състояние на нарушено равновесие. Започват да се проявяват страничните ефекти.

Често страничните ефекти са противоположни на ефектите, които предизвикват приеманите вещества. Например алкохолът е депресант. При рязко преустановяване на консумацията му зависимият започва да изпитва безпокойство и не може да стои на едно място.

 

странични ефекти от спирането на алкохола

 

Най-често приемани вещества, предизвикващи зависимост, при които се проявяват странични ефекти

Ето списък на най-често приеманите вещества, водещи до зависимост:

 • Алкохол

Зависимите от алкохол могат да изпитват странични ефекти при рязко отказване или рязко намаляване на консумацията му. В много случаи тези ефекти предизвикват връщане към зависимостта, ако не се потърси помощ от специалисти.

 • Хероин

При отказване от зависимостта от хероин страничните ефекти са особено силни. Но обикновено дори най-силните от тях се проявяват до 7 дни след отказването. У някои пациенти тези ефекти могат да се проявяват в течение на седмици или дори на месеци.

 • Марихуана

При отказването от марихуана страничните ефекти са сравнително слаби. Но някои са достатъчно неприятни, за да предизвикат връщане към зависимостта у някои пациенти.

 

Специалистите определят терапия с минимални странични ефекти

Екипът на „Център Жива“ е подготвен да реагира спрямо всяко състояние на вашите близки. Медицинско наблюдение, денонощната грижа и психологическа подкрепа ще помогнат за по-лекото преминаване на този период в лечението. Ако е необходимо, в преходния период се прилагат подходящи медикаменти за облекчаване на страничните ефекти и на интензитета им.

 

Екипът на „Център Жива“

 

Справяне със страничните ефекти

Запишете консултация за вашия близък със специалистите от екипа на „Център Жива“.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.