Симптоми и лечение на алкохолната цироза | Център Жива
18903
post-template-default,single,single-post,postid-18903,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Симптоми и лечение на алкохолната цироза

Алкохолната цироза представлява увреждане на черния дроб вследствие на хронична употреба на алкохол. Роля за развитие на заболяването имат също така генетични особености и допълнителни рискови фактори като: затлъстяване, захарен диабет, заболяване на щитовидната жлеза, нездравословно хранене, прием на хепатоксични лекарства.

Алкохолът има пряко, токсично действие върху чернодробните клетки, в резултат на което се увреждат клетъчните мембрани и се нарушават ензимните процеси.

 

Алкохолна цироза – симптоми

В началните стадии на алкохолна цироза симптомите са незначителни или дори липсват. Заболяването може да бъде открито при случайни изследвания. Най-често първият симптом е стеатозата на черния дроб или така наречения „омазнен черен дроб“.

Друг сравнително ранен белег е уголемяването на черния дроб, който при опипване се усеща леко уплътнен, увеличен и твърд. За потвърждаване на диагнозата се използват ехографско изследване на коремни органи и кръвни показатели АСАТ и АЛАТ. По преценка на лекаря може да бъдат направени и допълнителни изследвания.

С напредване на заболяването се проявяват и нови симптоми:

  • Стомашно-чревни оплаквания – гадене, загуба на апетит, повръщане;
  • Промени по кожата и лигавиците – по кожата на гръдния кош, лицето и врата се появяват характерни съдови звезди, наблюдава се зачервяване на кожата по дланите и стъпалата. В напреднала фаза на цироза кожата може да придобие жълтеникав цвят. Устните са малинови, а езикът е изгладен и червен;
  • Хормонален дисбаланс – при мъжете може да се наблюдава редуцирано окосмяване по тялото и гинекомастия. При жените окосмяването е увеличено, налице са менструални нарушения;
  • Поява на отоци – наблюдава се натрупване на течности в различни части на тялото, което води до подуване на крайниците и корема;
  • Психични промени – болните са отпуснати, раздразнителни, сънливи, объркани, дезориентирани;
  • Нарушения в мисленето и движенията – лоша концентрация, забравяне, объркване, нарушения на речта, треперене на ръцете, забавени движения;
  • Нарушения в хемодинамиката – в резултат на нарушеното кръвообращение може да се появят тахикардия, ниско кръвно налягане, задух, цианоза.

 

Как се развива алкохолната цироза

Черния дроб притежава голям функционален резерв, който дълго време успява да компенсира структурните промени, причинени от алкохола. Затова и в ранните етапи липсват симптоми, въпреки, че увреждането е на лице. Болестта може да протече в две клинични форми – лека и тежка. При леката форма симптомите са слабо изразени, а функцията на черния дроб е частично запазена. Тежката форма застрашава живота на болния и може да прогресира в чернодробна недостатъчност, кома и смърт.

 

Лечение на алкохолната цироза

Алкохолната цироза е много сериозно заболяване и лечението трябва да започне веднага след поставяне на диагнозата. Ако се налагат живото спасяващи процедури, е необходимо болният да бъде настанен в лечебно заведение под медицински контрол. След стабилизиране на състоянието му, той продължава с курс за лечение на зависимостта към алкохол в психо-социална рехабилитационна програма.

Основните стъпки са:

Спиране на приема на алкохол

Честата консумация на алкохол дори и в малки количества води до прогресиране на заболяването и влошаване състоянието на засегнатия човек. За да не се стигне до фатални усложнения е важно приемът на алкохол да бъде преустановен незабавно. Именно това е най-трудната стъпка за почти всички зависими от алкохол.

Най-добри резултати се постигат когато те бъдат включени в програма за борба с алкохолната зависимост и бъдат настанени в терапевтичен център за зависимости.

В Център „Жива“ се осъществява ефективен процес на лечение, който включва психотерапия, индивидуални и групови консултации, денонощно наблюдение и грижи, детоксикация на организма при нужда. Болните получават и подкрепа за реинтеграция в обществото след излекуване.

Център за възстановяване на зависими ЖИВА

 

Лечение на получените усложнения

Чернодробната цироза влияе на множество функции и органи в тялото. Специфичното лечение зависи от конкретните усложнения. При наличие на отоци се назначават диуретици, при нарушения в коагулацията се използват антикоагуланти, а при нужда се прилагат медикаменти за регулиране на кръвното налягане, пулса и сърдечната функция.

Подпомагане на чернодробната функция

Приемат се хранителни добавки – витамини, минерали, микроелементи, билки, хепатопротектори. От значение е здравословното хранене с намален прием на мазнини и бързи въглехидрати, достатъчно течности, движение и сън.

Общо укрепване на организма

Състои се в намаляване на теглото, контрол над вредните навици и достатъчна физическа активност.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.