Ранна профилактика на екранна зависимост при децата | Център Жива
18609
post-template-default,single,single-post,postid-18609,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Ранна профилактика на екранна зависимост при децата

Екранната зависимост започва да се проявява на все по-ранна възраст. Децата са заобиколени от всякакви електронни устройства, приемат ги за нещо обичайно и в желанието си да подражават на големите, бързо се пристрастяват. Съвсем лесно те заместват физическото опознаването на света с пасивно наблюдение на екран. Електронните устройства стават единствените познати средства за запълване на времето на подрастващите. Телевизорът, таблетът, мониторът и екранът на телефона обземат вниманието на малките, като по този начин ги отдалечават от реалността до степен, в която започва да им пречи да развиват умения по елементарните ежедневни дейности като поддържане на лична хигиена, физическа активност и организация на времето. Придобиват т.нар. „тунелно“ виждане на света. А това пречи много на общото им развитие.

 

екранна зависимост при децата

 

Признаци, че детето има екранна зависимост:

  • То не може да контролира използването на екрани.
  • Не изпитва интерес към други дейности и бързо се отегчава от тях.
  • Пристрастеността към устройства пречи на общуването му с другите.
  • В семейството възникват сериозни проблеми поради използването на устройства от детето.
  • Детето лъже, за да може колкото се може повече да бъде пред екрана.

 

Прекарването пред екрана с родителите допринася за развитие на екранна зависимост

Според неотдавнашни изследвания над 60% от родителите прекарват свободното си време заедно с децата пред телевизора или пред компютъра. Това допринася за развитието на зависимост от екрана.

 

превенция при екранна зависимост

 

Последствия от екранната зависимост

Блокира се естественото развитие на децата. Те не могат да се концентрират върху друга дейност, нямат интерес към придобиването на нови навици, научаването на нова информация, стават хиперактивни, разсеяни, не могат да развиват въображението си правилно.

Зависимите трудно четат и трудно възприемат информация чрез слуха си, не могат да свързват отделните изречения в цяло. Често се затрудняват в решаването на задачи, тъй като, след като прочетат условието, не го разбират. Липсата на възможност да си представят героите и действията в книгите, които би трябвало да четат, намалява творческото им развитие.

Дори в тийнейджърска възраст децата с екранна зависимост не се интересуват от общуване с връстниците си. Предпочитат да натиснат копчето на устройството и да получат готово развлечение.

 

Последствия от екранната зависимост

 

Ранно предотвратяване и профилактика на екранната зависимост

  • Без телевизор в стаята

Родителите трябва да започнат да мислят за предотвратяване на зависимостта още от първата година на детето. От пеленаческа възраст всички са обкръжени от редица източници на информация – радио, телевизия, компютри, дори уличните визуални реклами. Важно е да не се привлича вниманието на детето към тях и да се акцентира на основни дейности. В никакъв случай в стаята, в която пребивават деца, не трябва да има работещ телевизор, дори само като фонов шум. Забележете, че и едногодишните обръщат внимание на бързо сменящите се картини и реагират на звуковете – говор и музика. Така се поставят основите на екранната зависимост.

  • Ранно запознаване с четенето

За разлика от устройствата има обекти, които дават възможност за избор при занимание с тях. Такъв обект е книгата. Важно е това, че всеки може да избере какво да чете, кога да го чете, с каква скорост и т.н. Четенето, а на първия етап от запознаването на децата с книгите разглеждането на книжки с картинки, изисква инициатива, активност, интелектуални усилия. Това прави заниманието четене увлекателно.

Ако запознаете детето с книгите, преди да овладее ползването на електронни устройства, те ще оставят по-ярка следа в паметта му. Преди да покажете на малкия човек например анимационно филмче или компютърна игра, купете му книга с историята, разказана в мултфилмчето или играта, за да я научи първо в този вид.

Преди детето да се научи да чете, книгите да се четат от родителите. Това, че чува маминия или татковия глас и усеща близостта им, е допълнително общуване с родителите, и малкият човек осъзнава, че е важен за тях, има тяхната защита. Близостта с родителите е съществено важна, за да може да израсне уверен и успешен и в крайна сметка щастлив човек.

  • Повече време сред природата

Най-успешно се противодейства на екранната зависимост чрез общуването с природата. Различните дървета, цветя, песните на птиците, ромоленето на ручеите и чешмите, искрите на огъня са преживявания, които оставят незабравими отпечатъци. Но за да се научи детето да се радва на природата, някой трябва да го научи на това – родителят! Обръщайте вниманието на вашето дете върху всяко разцъфнало цвете, прелитащи птици, изтъквайте красотата на изгрева, залеза, на планинските върхове в далечината. Това ще отнеме време и усилия, но детето ще израсне с доверие в семейството, в което цари спокойна атмосфера.

  • Насърчаване на детето да се развива

Още един фактор, който е много мощен като противодействие на екранната зависимост, е стимулирането на стремежа към непрекъснато развитие и усъвършенстване. В живота има много трудности, падания и ставания, като започнем с прохождането, след това карането на колело и т.н. Важно е родителите да стимулират непрекъснатия стремеж на детето да се самоусъвършенства, да преодолява неуменията си в различни области. Подтиквайте вашето дете да играе с топка, да бяга, да плува, да кара кънки, ски, да играе спортове. Тези дейности са мощен противовес на екранната зависимост и са силно средство за профилактиката й.

За да предпазите детето си от силна екранна зависимост и да противодействате на това присъстващо ежедневно и навсякъде изкушение, спазвайте правилото по време на хранене на семейството, общуване, както и след лягане да не се гледа телевизия и да не се използват устройства.

Участието на родителите в живота на детето, стимулирането на инициативата и заниманието с нови и нови дейности ще помогнат на малкия човек да не изпадне в тази силна степен на зависимост, която ще пречи на нормалното му развитие и на общуването му с другите.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.