Пристрастяване към мобилен телефон - причини и начини за справяне | Център Жива
18936
post-template-default,single,single-post,postid-18936,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Пристрастяване към мобилен телефон – причини и начини за справяне

Зависимостта от смартфоните е широко разпространена. Те са средство за достъп до всякаква информация и често заменят книгите, на тях се слуша музика. Те са многофункционални и гарантират удобство и пестене на време.

 

Зависимост от мобилни телефони

Когато обикновената употреба на смартфона се превърне в пристрастяване, последствията могат да се сравнят с тези от хазартната зависимост. Прекаленото ползване на смартфони води до намаляване на интелектуалните способности, както и увреждане на частта от централната нервна система, управляваща движенията, емоциите и паметта.

 

Хората, които са превърнали използването на смартфона си в маниакално занимание, не могат да се концентрират, сънят им е нарушен, изпитват постоянно безпокойство, дори стрес, особено когато устройството не е в ръцете им.

Учениците понижават успеха си, а връзките им с членовете на семейството стават непълноценни. Може да се стигне и до по-сериозни психически проблеми.

 

Рискове от самоубийствени намерения

Зависимостта от мобилни устройства може да доведе до дълбока депресия, която подтиква към самоубийство, особено сред тийнейджърите.

 

Какво да правим при установяване на зависимост

Ако вие или ваш близък е изпаднал в зависимост от мобилен телефон, потърсете незабавно специалисти за консултация и лечение. В център за лечение на зависимости Жива ви очакват специалисти с опит в тази област.

В програмата на Центъра са включени различни форми на лечение. Те включват индивидуална психотерапия, групова терапия, работа със специализирана литература и систематизирана работа със зависимостта.

 

Запишете се за консултация

Консултацията в Център Жива е 50-минутна. Първо специалистът ще изслуша вашето изложение на проблемите, а след това ще бъде изготвена програма за лечение. При тежки случаи на зависимост пациентите се лекуват с откъсване от средата си, като се настаняват в защитено жилище с ежедневна терапия. Откъсването от условията, в които зависимият може да се отдава напълно и неограничено на използването на мобилния си телефон, е съществено важно за успешно лечение.

Помощ при наркотична зависимост

 

Груповата терапия е много ефективна при лечението на тази зависимост. Емпатията от страна на други пациенти със същата зависимост, споделянето на проблеми и успехи мотивират всички участници в груповите срещи да са упорити и да се стремят към преодоляване на ежедневното и ежеминутно зависене от телефоните за информация, развлечения и игри.

В Център Жива ще постигнете не само овладяване на зависимостта, а и подкрепа в рисковия период след това.

Зависимостта от мобилни телефони може да погуби целия живот на засегнатия, да го лиши от възможността да учи или работи пълноценно, да го откъсне от семейството му. За това е важно да потърсите навреме помощта от специалисти, за да можете да се справите с тази пристрастеност и да се върнете към нормален живот и семейни и приятелски отношения.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.