Преодоляване на наркотична зависимост | Център Жива
18785
post-template-default,single,single-post,postid-18785,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Преодоляване на наркотична зависимост

Зависимостта от наркотици разрушава и здравето, и психиката на зависимия. Ако имате близък, изпаднал в такава зависимост, вие с всички сили се стараете да му помогнете да я преодолее. За съжаление, попадналите в емоционална съзависимост не успяват да вземат правилните решения и често подпомагат употребата на зависимия, вместо да го подтикнат да спре.

Зависимият трябва да се откъсне от средата си, за да може да се избави от пагубното поведение, ето защо, за да се постигне успех, е необходимо той да бъде настанен в център за лечение на зависимости.

 

Преодоляване на наркотична зависимост

 

Основни признаци на наркотична зависимост 

Ако се съмнявате, че ваш близък, роднина или приятел, е изпаднал в наркотична зависимост, ето основните признаци на наркотична зависимост:

  • блуждаещ поглед;
  • разширени или стеснени зеници;
  • промяна в цвета на кожата;
  • суха лигавица или обилно слюноотделяне;
  • резки промени в апетита;
  • треперене;
  • нелогични изказвания;
  • безпричинен смях;
  • халюцинации;
  • изблици на гняв и агресия.

 

признаци на наркотична зависимост

 

Изпадналите под зависимостта от наркотици живеят в безпорядък, оставят след себе си множество дребни отпадъчета – блистъри, кутийки. Може да видите у тях пакетчета, спринцовки и други принадлежности, които са типични за наркозависимите.

Трябва да имате предвид, че зависимите от наркотици са потайни. Те прибягват до лъжи, кражби и манипулации.

 

Отношението на семейството е много важно 

Зависимият първо твърдо отрича, че е такъв. След това започва да отрича необходимостта от спиране на наркотиците.

Семейството и приятелите трябва да са единни, да не отстъпват пред увещанията на зависимия и да стоят на позицията си, че трябва да се лекува.

За да не изпаднете в омагьосан кръг и напразно да се мъчите да убедите близкия си за лечение, първо изберете човек, който има авторитет пред него и заедно го убедете да постъпи за лечение в специализиран център.

Още по-добре е, ако преди този разговор сте се консултирали със специалист в лечението на зависимости от центъра, който сте избрали. Може да се обадите в „Център Жива“ за разговор и помощ в това отношение.

Не се притеснявайте от моментите, в които вашия близък се чувства зле. Тогава разговорът с него ще има по-добри шансове да постъпи за лечение.

 

справяне с наркотична зависимост

 

Лечението в домашна среда няма успех

Семейството и приятелите трябва да осъзнават, че лечението в домашни условия е обречено на неуспех. Зависимият няма да се откъсне от пагубната среда сам, някои от членовете на семейството и приятелите може в дадени случаи да отстъпват пред увещанията му да му разрешат да си набави наркотици. Периодът на отказване е съпътстван със странични ефекти и те не могат да се преодолеят без специализирана помощ.

Ако зависимият предприеме самолечение, като приема медикаменти, потискащи ефектите от отказването от наркотици, това може да доведе до нова зависимост. Приемът на медикаменти трябва да става под лекарски контрол и самите медикаменти да са предписани от лекар, който е добре запознат със състоянието на зависимия.

 

Лечение в специализиран център 

В Терапевтичния център за лечение на зависимости „Център Жива“ приемът се извършва след консултация, за която може да уговорите предварително час, като се свържете с нас. Зависимият ще бъде настанен в защитено жилище за период от 3 до 6 месеца.

 

лечение на зависимост в специализиран център

 

Това е успешният начин за преодоляване на наркотична зависимост, с пълно откъсване от средата, под специализирано наблюдение и с помощ от психолози.

След приключване на програмата в процеса на лечение ще продължим да бъдем до него, като го включим в група за последващи грижи.

Поддържането на контакти с новите си приятели и специалистите, провели лечението, е важно за затвърждаване на успеха и поддържане на ремисията. В групите за последващи грижи всеки споделя пътя, който е изминал, и останалите се убеждават в това, че преодоляването на наркотичната зависимост насочва живота на всички към по-добро.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.