Лечение на наркотична зависимост | Център Жива
18537
post-template-default,single,single-post,postid-18537,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Лечение на наркотична зависимост

Лечение на зависимост от наркотици се налага, когато човек свикне с употребата им, развие зависимост към тях и това започне да се отразява на отношенията му с околните и начина му на живот.

 

Лечение на наркотична зависимост

 

Заради ангажираността си родителите понякога не забелязват навреме промените в поведението на детето, а както и всяка друга болест, развитието на зависимостта има характерни симптоми. Наблюдавайте децата и близките си и ако забележите някои от симптомите, описани по-долу, реагирайте бързо. Обърнете се към нас, за да разберете до колко тежко е състоянието и какви са стъпките към лечение. Това е единственият начин зависимият да се справи с този пагубен навик.

Наркотиците са риск за хора на всякаква възраст 

За съжаление, наркотиците са лесно достъпни – могат да се купят от дилъри около училищата, предлагат се и в заведения. Наркотична зависимост лесно може да възникне в ученическа възраст под въздействие на компанията, приятелите, необходимостта от принадлежност към групата. Жертва стават както учениците с ниско самочувствие, така и тези, с прекалено високо. За тях взимането на дрога е начин за забавление.

Към наркотици се обръщат и възрастни хора, които имат неприятности в личния или професионалния живот. Това поражда у тях ниско самочувствие, желание за бягство от действителността. Понякога отчаянието и чувството за безизходица ги тласка към дрога. Те поръчват наркотици онлайн или от познати, а могат и да си приготвят в домашни условия. Към стимулантите посягат хора, които не успяват да се справят с динамичната, напрегната среда, недоспиването при нощна работа и пр.

 

зависимост от наркотици

 

Признаци на наркотична зависимост

Може би знаете, че за да си набавят наркотици, зависимите започват да търсят всякакви начини за набавяне на пари. Заплатата или джобните свършват бързо, от дома започват да изчезват вещи, които могат да се продадат в заложна къща или на познати. Това е един от първите сигнали, които трябва да породят съмнения за наркотична зависимост у вашия близък. При работещите, тегленето на бързи кредити е лесен начин за набавяне на пари за дрога.

 

Признаци на наркотична зависимост

 

Ето основните признаци, подсказващи зависимост от наркотици:

  • чести промени в настроението;
  • агресивно поведение;
  • хиперактивност;
  • незаинтересованост от нищо, мудност;
  • натрапчиви мисли и мания за преследване;
  • нарушения в паметта и мисловната дейност;
  • промени в дневния режим – будуване през нощта и спане през деня;
  • търсене на конфликти с близките;
  • неспазване на обещания и уговорки;
  • отричане на проблема.

 

Наркотиците могат да предизвикат трайни увреждания

Както модерната синтетична дрога, така и пушенето на марихуана в новите й форми могат да предизвикат сериозни и трайни увреждания на мозъка. Употребяващият наркотици може да развие параноя, биполярно разстройство, шизофрения. При това поражения могат да настъпят дори и в началото, преди още да е започнала системната употреба на дрога. Всяка доза крие огромен риск за здравето и живота.

За да предпазите близкия човек от развитие на наркотична зависимост, при първите симптоми проведете разговор с него и настоявайте да се подложи на лечение.

Колкото по-бързо започне лечението, толкова по-лесно засегнатият от зависимостта ще се справи с нея.

увреждания от наркотици

Не се поддавайте на увещанията на зависимия, че ще спре сам с наркотиците

Зависимите от дрога са обзети от непрекъснат стремеж да я употребяват и едва изчакват до приема на следващата доза. За да избегнат увещанията на близките за лечение, те прибягват до манипулативни обещания – че ще намалят постепенно дозата, че ще спрат употребата на наркотици. Не се поддавайте на такива обещания и твърдо настоявайте вашият близък да се подложи на лечение на наркотичната зависимост колкото може по-бързо.

Някои семейства или родители започват да купуват и дават дрога на близкия им зависим човек, като мислят, че така ще контролират количествата. Това не е начин за справяне – проблемът се задълбочава, защото зависимите сами си набавят допълнителни количества, заблуждавайки близките си. Единственият начин за спасяване на близкия човек, изпаднал в наркотична зависимост, е лечение в специализиран център за лечение на зависимости.

Цел на лечението на наркотична зависимост 

Основната задача при лечението е да се възстанови нормалният живот на зависимия и той отново да се интегрира в обществото. Пълното възстановяване може да продължи дълго. Смята се, че пациентът се е избавил от зависимостта, когато поне 5 години не е употребявал наркотици.

Навременното лечение ще спаси здравето и живота на изпадналия в наркотична зависимост. Не отстъпвайте на никакви манипулации и обещания за самостоятелно справяне.

    Запазете час за консултация в Терапевтичен център „Жива“.

 

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.