Лечение на кокаинова зависимост | Център Жива
18804
post-template-default,single,single-post,postid-18804,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Лечение на кокаинова зависимост

Обикновено зависимите от кокаин приемат не само него, но и други видове дрога. Затова, ако в семейството имате член, който е зависим от кокаин, наблюдавайте поведението и навиците му. Възможно е той да редува стимулацията на кокаина с успокояващи вещества и/или алкохол, да играе хазарт или да влиза в други поведенчески зависимости като безразборна смяна на партньори и пр. Хората, които избират кокаин като основно вещество са най-често обичащите да живеят активно, динамично, търсят адреналин и силни емоции. За съжаление, първоначалните „ползи“ бързо се изместват от негативното въздействие, до което води всяко психоактивно вещество.

 

кокаинова зависимост

 

Употребата на наркотици влияе върху функцията на мозъка, води до промени на личността, влошава отношенията към семейството, обществото и средата като цяло. Зависимостта е болест, която пречи на страдащия да види и признае проблема, а съзависимостта пречи на близките да потърсят помощ, заради чувството за вина и срам. За да помогнете на вашия близък да се избави от зависимостта, може да се консултирате напълно конфиденциално със специалистите на „Център Жива“.

 

Помогнете на вашия близък, дори да твърди, че не приема редовно кокаин 

Честотата на прием не определя степента на зависимост толкова точно, колкото близките си мислят. Не се доверявайте на информацията, която получавате относно периодите и количествата на употреба. Дори близкият ви да твърди, че не взима кокаин ежедневно, това не означава, че не е зависим. Ако вземете мерки да му помогнете да се справи с този сериозен проблем, ще може да го върнете към нормален живот.

 

последици приемане на кокаин

 

Лечение на кокаинова зависимост

Програмата на „Център Жива“ е утвърден комплекс от методи за лечение на кокаинова зависимост:

  • Терапия чрез разговори (психотерапия)

В работата с психолози и терапевти зависимият осъзнава състоянието си, за да може да промени както мисленето, така и поведението си. Този вид терапия се провежда както индивидуално, така и с група от зависими.

  • Терапия със семейството и близките

Ако вашият близък е зависим, а вие не сте, има голяма вероятност да страдате от съзависимост, която нарушава качеството ви на живот и ви носи негативни усещания. Докато вашият близък е в програмата за лечение, вие може да се присъедините към групите, организирани за вас.

  • Мотивация чрез стимули

Създаването на радост от живот без употреба и възможността за реализиране на отдавна пренебрегвани, заради употребата планове придържат към лечението и трайната ремисия след приключване на това лечение.

 

Консултация и лечение в „Център Жива“

Първата консултация със специалист на „Център Жива“ е с близките на зависимия, в която се обсъждат спецификите на конкретния случай и се изготвя план за действие в посока страдащият да постъпи на лечение. След консултацията близките остават в контакт с центъра и получават помощ и насоки, докато се стигне до прием в програмата.

След приемане в програмата, нашите специалисти установяват здравословното и психичното състояние на зависимия. Според всеки конкретен случай се назначава индивидуален подход, стриктно следващ лицензираната програма „Приемане“, която се прилага в „Център Жива“ .

Лечението продължава около 24 седмици, които се разпределят в период на детоксикация и физическо изчистване от веществата, период на активна психотерапия и период на ресоциализация.

Терапията се провежда от специалисти – лекари, психолози, социални работници, асистенти, консултанти с личен опит и други сътрудници. Нашият екип ще се погрижи за лекуващия се от кокаинова зависимост, а медикаменти се назначават само при необходимост и предписание от лекар. Типичните трудности при лечението са свързани със страничните ефекти – депресия и раздразнителност, в по-тежки случаи и враждебност към всички наоколо. С тях може да се справи само екип от специалисти.

По време на лечението зависимият се научава да разпознава ситуациите, в които е най-вероятно да прибегне до кокаин и как да ги избягва.

 

Лечение на кокаинова зависимост

 

Грижи след приключване на лечението

След приключване на периода на лечение пациентът може да се интегрира успешно в обществото. За да може нашите пациенти да получават подкрепа и след този период, „Център Жива“ предлага помощ в периода на ресоциализация и групи за последващи грижи, сбирките на тези групи се провеждат ежеседмично. Контактите с другите пациенти, които успешно поддържат ремисия, и с нашите специалисти, са стимул и подкрепа.

Зависимите от кокаин не могат сами да се справят с проблема си. Той пречи на връзките им с близките, на отношенията им в обществото, нарушава целия им живот. Вашият близък, който е на кокаин, има нужда от помощта ви.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.