Корекция на зависимо поведение | Център Жива
18646
post-template-default,single,single-post,postid-18646,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Корекция на зависимо поведение

Зависимостта обзема напълно човека, който най-често търси бягство от действителността чрез употреба на вещества или чрез поведението си. Зависимото поведение е сериозен проблем не само за изпадналия в зависимост, но и за близките му. Тяхната помощ е много важна за успешно коригиране на това поведение и за връщане на зависимия към нормален живот.

 

корекция на зависимо поведение

 

Основни видове зависимости

Двата основни вида зависимости са:

 • химическа зависимост – от конкретни вещества като алкохол, лекарства, наркотици, хранителни зависимости (като пристрастяване към сладко), анорексия, булимия, орторексия;
 • поведенческа – компютърна, номофобия (зависимост от мобилни телефони), зависимост от Интернет, секс, пазаруване, свръх стремеж към власт, пари и пр. Поведенческата зависимост е по-трудно различима, тъй като е възможно да липсва употреба на вещество. Тя се приема за по-лека форма на отклонение от нормите, но това съвсем не е така. Стигне ли се до нарушаване на качеството на живот, отношенията с близките и работните отговорности, трябва да потърсите помощ.

Изкушенията, които могат да доведат до зависимо поведение, са много. Обществото предлага все нови и нови такива.

 

Признаци на зависимост

Основните признаци на зависимост включват:

 • промяна на привичното поведение – зависимият е готов на всичко в името на пристрастеността си, например да излезе за цигари дори в проливен дъжд;
 • лошо самочувствие, когато източникът на удоволствие не е достъпен;
 • харчене на прекалено много средства и вземане на заеми за отдаване на зависимостта;
 • физиологичен дискомфорт при опит за отказване от пристрастяването;
 • изпълване на ежедневието с пристрастяването, започване и завършване на деня с него;
 • пренебрегване на мнението на близките и приятелите за зависимостта.

 

Признаци и симптоми на зависимост

 

Как можете да си помогнете за коригиране на зависимото поведение

 • Признайте

Ако сте изпаднали в поглъщаща цялото ви същество зависимост, не отричайте, че това е така. Признайте пред себе си, че сте зависими.

 • Съставете списък с причините, които ви мотивират

Съставете си списък от причините, поради които си струва да се справите със зависимостта. Например ще се погрижите за здравето си, ако се откажете от пушенето или алкохола. А средствата, които бихте спестили, за да ги използвате за пътувания? Струва си да напишете черно на бяло тези важни причини.

 • Опишете живота, който бихте имали без тази зависимост.

Бихте били много по-свободни да работите, да бъдете със семейството си.

Окачете списъка и описанието на видно място, за да го виждате по всяко време на деня.

 

Каква стратегия ще изберете?

Можете да изберете една от двете стратегии:

 • приключвате веднага със зависимостта;
 • отказвате се постепенно.

Рязкото отказване е трудно. Но само в началото. А периодът на „мъки“ е различен. Все пак от значение е и това, колко силна е зависимостта – дали е начална, или вече е продължителна и затвърдена.

Постепенното отказване звучи приятно. Вместо 10 цигари дневно започвате да пушите по 9, след това 8, 7 и така нататък. Или ако ядете по 5-6 сладки или по 2-3 шоколада дневно, намалявате постепенно броя или количеството. Но трябва да вземете предвид това, че периодът на корекция на зависимото поведение ще бъде по-дълъг, ако въобще е възможен. Доказано е, че при тежка фаза на зависимост, употребяващият не е в състояние да контролира употребата. Намеренията за ограничаване на приеманите количества са измамни както за близките на зависимия, така и за самия него.

 

приключвате веднага със зависимостта

 

Важно е да имате подкрепата на близките и приятелите си

За успешна корекция на поведението ви е важно до вас да застанат близките и приятелите ви. Не контактувайте с хора, които не ви поддържат в решението ви да се върнете към пълноценен живот, още по-малко с такива, които ви подтикват към вредните навици.

 

Ако зависимостта ви е твърде дълбока

Когато сте стигнали твърде далече в зависимостта си, е необходимо откъсване от средата и лечение в Терапевтичен „Център Жива“. След консултация ще ви приемат за лечение и ще ви настанят в защитено жилище. Ще преминете 24-седмична терапия в дневния център с помощта на специалисти.

 

Не подценявайте силата на зависимостта

Зависимото поведение не се коригира лесно. За постигане на успех са необходими постоянство и последователност. Не смятайте, че това е лека задача, с която ще се справите без усилия.

Настройте се за борба със себе си, за да можете да преодолеете зависимостта. Разчитайте на близките си и специалистите. Ако за корекцията на поведението ви е необходимо лечение в „Център Жива“, до вас ежедневно ще бъдат професионалисти – психолози и социални асистенти.

Дори вече да имате зависимо поведение, трябва да признаете, че това е така и да подходите със здрав разум. Не отлагайте, а се свържете с нас! С помощта на специалистите от „Център Жива“ ще се справите със своята зависимост и ще се освободите напълно от зависимото поведение с посещение на групите за последващи грижи след приключване на програмата.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.