Корекция на зависимо поведение | Център Жива
18712
post-template-default,single,single-post,postid-18712,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Корекция на зависимо поведение

Зависимото поведение е част от характера на хора, склонни към развитие на зависимост. То се изразява в реакцията, действията и постъпките на човека дори, когато не е изразена употреба на конкретно вещество. Той най-често търси бягство от действителността, а не решава проблемите в ежедневието. Когато има употреба, тя се превръща в източник на основно удоволствие и бягство от реалността. Зависимото поведение е сериозен проблем не само за изпадналия в зависимост, но и за близките му. Тяхната помощ е много важна при търсенето на специализирана помощ от специалисти, които да подпомогнат успешното коригиране на това поведение и за връщане на зависимия към нормален живот.

 

Корекция на зависимо поведение

 

Основни видове зависимости

Двата основни вида зависимости са:

 • химическа зависимост – от конкретни вещества като алкохол, лекарства, наркотици, хранителни зависимости (като пристрастяване към сладко), анорекция, булимия, орторексия;
 • поведенческа – хазарт, компютърна, номофобия (зависимост от мобилни телефони), зависимост от Интернет, работа, връзки.

Изкушенията, които могат да доведат до зависимо поведение, са много. Обществото предлага все нови и нови такива.

 

Основни видове зависимости

 

Признаци на зависимост

Основните признаци на зависимост включват:

 • промяна на привичното поведение – зависимият е готов на всичко, за да набави това, което му е необходимо;
 • лошо настроение, изблик на гняв, агресия, когато източникът на удоволствие не е достъпен;
 • харчене на прекалено много средства и вземане на заеми за отдаване на зависимостта;
 • физиологичен дискомфорт при опит за отказване от пристрастяването;
 • изпълване на ежедневието с мисли за обекта на пристрастяването;
 • пренебрегване на мнението на близките и приятелите за зависимостта;
 • отхвърляне на помощ и не осъзнаване на проблема.

 

Признаци на зависимост

 

Как можете да си помогнете за коригиране на зависимото поведение

 • Признайте

Ако сте изпаднали в поглъщаща цялото ви същество зависимост, не отричайте, че това е така. Признайте пред себе си, че сте зависими.

 • Съставете списък с причините, които ви мотивират да спрете.

Съставете си списък от причините, поради които си струва да се справите със зависимостта. Например ще се погрижите за здравето си, ако се откажете от пушенето или алкохола. А средствата, които бихте спестили, за да ги използвате за пътувания? Струва си да напишете черно на бяло тези важни причини.

 • Опишете живота, който бихте имали без тази зависимост.

Бихте били много по-свободни да работите, да бъдете със семейството си.  Най-после ще се превърнете в човека, който винаги сте искали да бъдете.

Окачете списъка и описанието на видно място, за да го виждате по всяко време на деня.

 

коригиране на зависимото поведение

 

Какви стъпки да изберете?

 • приключвате веднага със зависимостта;
 • потърсете специализирана терапия по програма за лечение на зависимости.

 

Важно е да имате подкрепата на близките и приятелите си

За успешна корекция на поведението ви е важно до вас да застанат близките и приятелите ви. Не контактувайте с хора, които не ви поддържат в решението ви да се върнете към пълноценен живот.

 

Ако зависимостта ви е твърде дълбока

Когато сте стигнали твърде далече в зависимостта си, е необходимо откъсване от средата и лечение в Терапевтичен „Център Жива“. След консултация ще ви приемат за лечение и ще ви настанят в защитено жилище. Ще преминете 24-седмична терапия в дневния център с помощта на специалисти.

 

лечение в Терапевтичен „Център Жива“

 

Не подценявайте силата на зависимостта

Зависимото поведение не се коригира лесно. За постигане на успех са необходими усилия и воля. Приемете помощта на близките и семейството си.

Настройте се за промяна, за да можете да преодолеете зависимостта. Приемете и следвайте програмата за лечение. Ако за корекцията на поведението ви е необходимо лечение в „Център Жива“, до вас ежедневно ще бъдат специалисти – психолози и социални асистенти.

Дори вече да имате зависимо поведение, трябва да признаете, че това е така и да подходите със здрав разум. Не отлагайте, а се свържете с нас! С помощта на специалистите от „Център Жива“ ще се справите със своята зависимост и ще се освободите напълно от зависимото поведение с посещение на групите за последващи грижи.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.