Как да предпазим децата от компютърната зависимост | Център Жива
18701
post-template-default,single,single-post,postid-18701,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Как да предпазим децата от компютърната зависимост

Зависимостта от компютрите е повсеместна и поглъщаща почти цялото или абсолютно цялото внимание на деца и възрастни. При децата тя е особено пагубна, защото така се откъсват от реалния свят, обездвижват се и развиват екранна зависимост, която не могат да преодолеят.

 

компютърната зависимост

 

Децата пренасят законите на виртуалния свят на игрите в реалния живот 

Компютърните игри увличат с възможността за сражения с виртуални противници, които детето може да победи, защото в този измислен свят то има на разположение и сила, и необходимите оръжия, и всичко, което е необходимо за победа. А след това неизбежно децата пренасят законите на игрите в реалността. Усещането за непобедимост и за враждебност навсякъде се превръща в отношение и към заобикалящия свят. Малките фенове на компютърни игри стават раздразнителни, лесно избухват, стават емоционално неустойчиви.

Светът наоколо се оказва скучен в сравнение с бързо сменящата се обстановка в компютърните игри. А често децата дотолкова дълбоко потъват в измисления свят, че вече не правят разлика между него и реалността. Така лесно се стига и до психично разстройство.

 

зависимост от компютри

 

Зависимост от телевизия – свързана с компютърната зависимост 

Телевизията, с изобилието от програми, също изкушава ежедневно и ежечасно. Децата гледат  с часове по определени канали филми, посветени на същите теми както компютърните игри – сражения, жестокост, непобедимост на главните герои. Телевизорът привлича дори съвсем малките деца. Не случайно се препоръчва деца до 2-годишна възраст да не гледат изобщо телевизия. Това занимание с бързата смяна на кадрите влияе неблагоприятно върху мозъка, който на този етап се учи да създава образи. Забавя се проговарянето, децата не могат избирателно да насочват възприятията и паметта си.

 

Зависимост на децата от телевизия

 

Етапи на компютърна зависимост 

Можем да определим четири етапа на компютърна зависимост:

 • усвояване на умението за ползване на компютър;
 • начална зависимост;
 • изразена зависимост;
 • клинична зависимост.

Ето и с какво се характеризират отделните етапи:

 • На първия етап – усвояване – интересът у детето е голям, както към всичко ново.
 • На етапа на начална зависимост детето се потопява в игрите, прекарва на компютъра повече от 3 часа на ден, реагира с раздразнение на всичко, което му пречи да играе. Любимата му тема е играта, която на този етап играе.
 • Изразената зависимост има следните признаци:

емоционална неустойчивост, силна нервност при нужда да направи пауза в играта, а когато родителите се опитат да откъснат детето си от това занимание, то може да излезе от дома, да отиде при приятели, където може безпрепятствено да играе. Децата с тази степен на зависимост са небрежни към външния си вид, намаляват успеха си в училище, безразлични са към всичко, което не се отнася до игрите. Нямат интерес към общуване с приятели, единственото им занимание стават компютърните игри.

Важно е на този етап детето да получи квалифицирана помощ от специалист. В противен случай зависимостта почти със сигурност прераства в клинична.

 • Клиничната зависимост се изразява в пълна обсебеност на детето от компютъра, прекарване пред него на по-голямата част от денонощието, до 16-18 часа. Характерни са периодичните стомашни разстройства, които според специалистите са защитни реакции на организма. Забелязват се сериозни отклонения от нормалното поведение и реакции, неадекватна емоционалност или обратното, скованост и липса на емоции. Поведението става импулсивно, с рязка смяна на емоциите, зависимият не може да се контролира. Детето на етапа на клинична зависимост губи всякакъв интерес към живота, започва да чува гласове. Настъпват необратими мозъчни изменения. Важно е да се осигури изолация и лечение, тъй като на този етап зависимостта може да се сравни с шизофрения. Необходимо е лечение от психиатър.

В „Център Жива“ зависимите, навършили пълнолетие ще намерят защитена среда далеч от електронни устройства. Специалистите от екипа ще подпомогнат лечението на зависимостта в тежката й фаза.

 

зависимост от електронни игри

 

Не допускайте увеличаване на зависимостта до застрашаваща здравето на детето степен 

Родителите трябва да полагат грижи да не се допусне вредна за здравето и интелекта на детето компютърна зависимост. Не трябва да се допуска и прекалено много гледане на телевизия. Честа грешка на родителите е да оставят детето на компютъра и телевизора, за да могат да свършат нещо.

Контролирайте игрите, за да не допуснете отрицателно влияние и изграждане на агресивно поведение у вашето дете.

Ето как трябва да подбирате компютърните игри (това се отнася и до филмите и предаванията по телевизията):

 • Те трябва да развиват знания и умения;
 • В тях не трябва да има агресия, ругатни и цинизми, да няма сексуални теми;
 • Не трябва да учат на постъпки, които са в нарушение на законите – обществени и човешки;
 • Не трябва да са свързани с уродливости във външността;
 • Не трябва да предизвикват свикване с болки и драматични ситуации.

 

лечение на зависимост от компютърните игри

 

Важни правила за предпазване от компютърна зависимост

За да не се допусне клинична зависимост в това отношение, е важно родителите да спазват правилата, посочени по-долу.

 1. Ограничете времето за използване на компютъра:
 • за деца от 7 до 12 години – 30 минути на ден, веднъж на два дни;
 • за деца от 12 до 14 години – 1 час на ден;
 • за подрастващи от 14 до 17 години – най-много 3 часа на ден.

Определете един ден в седмицата като почивен, в който детето няма да използва компютъра.

 

предвапзване от екранна зависимост

 

Съвети към родителите

Често причината за компютърна зависимост у децата и подрастващите е неувереността в собствените си способности и възможности. Родителите трябва да подкрепят детето си и да му помагат за решаване на всички възникнали пред него проблеми.

 • Не упреквайте детето за увлечението му и не забранявайте компютърните игри

Не критикувайте вашия син или дъщеря за това, че прекарва твърде много време пред компютъра или телевизора. Това само може да го накара да се отдръпне от вас, да се затвори в себе си. Забраната за игра на компютъра само предизвиква по-голям интерес, както към всичко забранено.

 • Споделяйте интереса на детето си

Изразявайте интерес към играта, която е увлякла вашето дете, обсъждайте я. Така не само ще се сближите, но и ще предизвикате доверието му. Децата възприемат критиката като отказ на родителите да разберат увлеченията и интересите му и реагират на нея агресивно.

 • Обяснявайте защо е нежелателно да се прекарва много време пред компютъра и телевизора

По-добре от забраната действа обяснението от родителя на причините, поради които не е желателно да се прекалява с използването на компютър и гледането на телевизия.

 

превенция на компютърна зависимост

 

Допълнителни начини за предотвратяване на компютърна зависимост 

За да предпазите детето си от тази зависимост, можете да предприемете и следните неща:

 1. Създайте на вашия син или дъщеря разнообразни ангажименти – в кръжоци, спортни секции и т.н.
 2. Включете го в изпълнението на домакинската работа.
 3. Организирайте часове на семейно четене. Четенето помага за развиване на въображението и мисленето. С личен пример ще увлечете и детето си. Подберете увлекателни книжки.
 4. Играйте семейно настолни игри. Така ще покажете още един начин на развлечение и ще общувате пълноценно.
 5. Общувайте ежедневно с детето си, обсъждайте постиженията и проблемите му, изразявайте интерес към тях, оказвайте помощ.
 6. Контролирайте кръга от приятели на детето си. Непременно ги канете у дома, за да се запознаете с тях и да ги прецените.
 7. Контролирайте къде детето ви прекарва свободното си време.
 8. Научете вашето дете как да се освобождава от емоционално напрежение и от напрежение при стрес.
 9. Не оставяйте детето безконтролно да използва интернет. Контролирайте кои сайтове посещава.

 

семейната среда за децата

 

И на края – трябва да давате личен пример. Ако изисквате от вашето дете да използва компютъра ограничено време, а вие играете на него с часове, така не се превръщате в модел за подражание. Ограниченията трябва да се отнасят за всички в семейството.

Предпазването на детето ви от компютърна зависимост е сложна задача, за успеха на която трябва ежедневно да общувате, да обсъждате интересни за него неща, да контролирате игрите и филмите, за да не допуснете увлечение по агресия и потъване изцяло във виртуалния свят. Ще успеете и ако непрекъснато давате личен пример.

Ако детето ви премине от начален етап на увлечение към сериозна зависимост, потърсете квалифицирана помощ в „Център Жива“.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.