Как да помогнем на близък да спре пушенето на трева | Център Жива
18758
post-template-default,single,single-post,postid-18758,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Как да помогнем на близък да спре пушенето на трева

Има хора, които смятат, че пушенето на марихуана е сравнително по-безопасно и се отдават без задръжки на това влечение. Наистина, не всеки, който пуши марихуана развива зависимост, но всеки зависим е започнал с марихуана. Дали употребяващият ще осъзнае, че пагубният и траен навик се превръща в болест, зависи от хората около тях.

 

как да спрем пушенето на трева

 

Вие, близките, роднините, приятелите държите в ръце спасението на зависимия и можете да му помогнете да спре. Всяко по-дълго пристрастяване изисква все повече усилия, за овладяване на проблема.

В периода на отказване могат да се проявят странични ефекти, които се понасят трудно и много често е необходима помощ от специалисти.

За да помогнете на вашия близък, който пуши наркотици, да се откаже и да се върне към пълноценен живот, свържете се с екипа на „Център Жива“. Ще ви помогнем с консултация и съвети, за да убедите зависимия да постъпи на лечение.

Само с пълно откъсване от средата може да се постигне успех в терапията на зависимост.

 

терапия на зависимост

 

Кога зависимостта от пушене на наркотици е по-силна?

Изследванията са установили, че при хора, които са започнали да пушат наркотици на много ранна възраст, или пушат в големи количества, развиват по-тежка зависимост.

 

Как можете да помогнете на вашия близък да престане да пуши наркотици?

За успешно справяне с този пагубен навик може да се приложат два начина. Единият е постепенно намаляване на количеството наркотик, но това много рядко води до резултат, тъй като при вече развита зависимост не е възможно да се осъществява контрол на употребата. Другият е рязко преустановяване на пушенето. И при двата трябва да сте до вашия близък, за да му оказвате помощ и подкрепа.

 

Постепенно намаляване на количеството наркотик

При този подход се дава възможност на организма постепенно да свиква с по-малки дози от наркотика. Така и страничните ефекти през периода на отказване ще са по-малко мъчителни. Важно е употребяващият да си постави краен срок, в който да престане напълно да пуши наркотици. Трябва и да прецени с колко ще трябва периодично да намалява употребата им през този период. Намаляването на количеството изпушен наркотик може да се извършва ежедневно или ежеседмично. Още една мярка, която може да помогне за успеха при този подход, е използването на по-слаб наркотик. Ако този метод не даде резултат, може да сте сигурни, че вече е развита зависимост и контрол не може да бъде осъществен.

 

Постепенно намаляване на количеството наркотик

 

Рязко спиране на пушенето на наркотици

Струва си да убедите близкия си, който е пристрастен към пушене на наркотици, че с помощта на екипа ни от специалисти в терапевтичния център, ще се справи успешно и ще може да живее нормален живот. Най-често зависимият ще заяви, че може сам да се справи, но може да сте сигурни, че това е заблуда.

 

Как да подготвите зависимия за лечението?

На първо място, си запишете час за консултация в „Център Жива“. Нашите специалисти ще ви запознаят със спецификите на болестта и ще ви дадат насоки за начина по който да протекат разговорите с човека, който има нужда от помощ.

 

консултация в „Център Жива“

 

Странични ефекти при отказване от пушене на наркотици

По време на периода на отказване зависимите са склонни към депресия и агресия. Апетитът им се увеличава или намалява. Сънят се нарушава, може доста да отслабнат или да напълнеят.

Такива проблеми обикновено продължават една-две седмици. Но при някои зависими те могат да продължат няколко седмици, дори няколко месеца. Оптималният период за лечение в „Център Жива“ продължава 24 седмици, но при много добра мотивация, зависимият може да се справи и за по-кратък период.

Въпреки че пушенето на наркотици изглежда по-малко силна зависимост от приема им по други начин, то пречи на зависимите да живеят нормално, да бъдат пълноценни и да се чувстват добре. Помогнете им, като ги убедите да постъпят за лечение при нас. Бъдете до тях през цялото време, те ще се нуждаят от подкрепа, за да се върнат към нормален живот.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.