Какво трябва да знаете за психологическата зависимост | Център Жива
18637
post-template-default,single,single-post,postid-18637,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Какво трябва да знаете за психологическата зависимост

Психологическата зависимост е свързана с употребата на наркотични вещества. Тя се изразява в безпокойство и трудно съсредоточаване върху всичко, което не е свързано с пристрастяването.

Така не само тялото, но и съзнанието започват да зависят от наркотиците, за да се поддържа състояние на опиянение. А когато зависимият започне лечение за отказване от дрога, се появяват типичните симптоми.

Психологическата зависимост и физическата такава не могат да се разглеждат отделно, затова и лечението се провежда за преодоляване на двата вида.

 

психологическа зависимост

 

Какви са симптомите на психологическа зависимост

Не можем да посочим общовалидни за всички зависими симптоми. Те варират при всеки пациент. Специалистите изброяват следните признаци на психологическата зависимост, които, в различни комбинации, може да се установят при пациентите:

 • На първо място, това е увереността, че дрогата е необходима, за да се постигнат различни цели, като заспиване, общуване, или просто изпълнение на ежедневни дейности.
 • Налице е силна емоционална нужда от наркотици.
 • Пациентът губи интерес към ежедневните си дейности.
 • Пациентът прекарва голяма част от времето си използвайки наркотици или мислейки за тях.

 

Как можем да сравним физическата и психологическата зависимост

Физическата зависимост се изгражда, когато организмът на пациента започне да зависи от даден наркотик, за да може да функционира ежедневно. Когато пациентът спре употребата на наркотика, се проявяват физически симптоми, свързани с прекъсването на приема. Но това може да се случи без проява на психологична зависимост.

 

В ежедневието има много примери на физическа зависимост

Един прост пример за физическа зависимост – от лекарства, е зависимостта от хапчета за понижаване на кръвното налягане.

Друг пример за честа физическа зависимост е към сутрешното кафе, което е задължително за пълно събуждане. Пристрастените към кафето получават главоболие и се чувстват зле през деня.

 

зависимост към кафе

 

Комбинирана физическа и психологическа зависимост

Ще продължим с примера с кафето. Ако цяла сутрин си мислите за кафето, за аромата и вкуса му, как всяка сутрин мелите зърна и чакате да загрее кафе машината, това вече е не само физическа, но и психологическа зависимост.

 

Изпитване само на психологическа зависимост

И тук ще дадем пример на често изпитвана зависимост. Той е свързан с прибягването към енергийни напитки, но само когато ви предстои напрегнат ден. Ако в такъв ден се залисате и пропуснете да си купите кен с енергийна напитка, става много напрегнато и изпадате в психологическа зависимост. Ако ви предстои презентация или изказване пред голяма публика, започвате да се страхувате, че няма да намерите точните думи, или ще объркате нещо в представянето.

 

зависимост е към енергийни напитки

 

Психологическата зависимост в процеса на отказване от наркотици

Много хора смятат, че по време на периода на отказване психологическата зависимост претърпява същите промени, както класическите симптоми при отказването от алкохол или опиати.

Отказването от наркотици трябва да се провежда под наблюдението и с ръководството от лекари, в специализиран център. При прекъсването на приема им някои симптоми могат да се проявят изключително силно и дори да застрашат живота на пациента. Свързаните с този процес психологически симптоми, като паника и страх, обикновено съпътстват физическите.

 

Синдром на острата атака (PAWS)

Може да се стигне до синдром на острата атака (PAWS), който се проявява след като са се уталожили симптомите на физически дискомфорт при прекъсване на приема. Данните от проучвания показват, че около 90% от пациентите, преминаващи лечение за отказ от опиати, както и 75% от пациентите, подложени на лечение за алкохолна зависимост, имат симптоми на синдрома PAWS.

 

синдром на острата атака (PAWS)

 

Симптоми на синдрома на острата атака

Ето типичните симптоми на синдрома PAWS:

 • проблеми със съня, безсъние;
 • честа смяна на настроението;
 • трудно контролиране на емоциите;
 • проблеми с паметта, вземането на решения, концентрирането;
 • тревожност;
 • апатия;
 • трудно справяне със стрес;
 • затруднения в общуването с другите.

 

Това състояние може да продължи седмици, дори месеци, с леко или силно изразени симптоми. Те могат да се засилват от време на време, особено при стрес, а след това да затихват.

Когато ваш близък е изпаднал в зависимост, насочете го към „Център Жива“ за лечение, за да  се откъсне напълно от средата си и да има по всяко време помощ от специалисти за преодоляването не само на физическата, но и психологическата зависимост.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.