Индивидуална терапия при зависимост | Център Жива
18603
post-template-default,single,single-post,postid-18603,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Индивидуална терапия при зависимост

Когато близките забележат първите симптоми на зависимост – алкохолна, медикаментозна, наркотична, хазартна или полизависимост, обикновено се обръщат най-напред към методите на индивидуалната терапия. Опитите на зависимия да се върне към нормално състояние само с индивидуална терапия са изключително трудни без откъсване от обичайната среда, в която пребивава, за това и седмичните посещения при психолог, обикновено не са особено ефективни. Всякакви обещания на употребяващия, че ще се справи сам, опитите за контролирана употреба или отричането на проблема само удължават агонията за всички.

 

Индивидуална терапия при зависимост

 

Пълното откъсване от досегашния му начин на живот и от всякакви възможности за отдаване на пагубния навик се постига само с терапия в лечебен център. Специалистите от Терапевтичен „Център Жива“ ще ви консултират и ще предложат индивидуален подход, който да помогне за решението на страдащия да поеме в посока към терапия с настаняване в защитено жилище.

 

Ползите от индивидуалната терапия в защитена среда

Безспорното предимство на индивидуалната терапия при пристрастяване е, че по време на срещите терапевтът е фокусиран върху един човек. Така той може спокойно да го изслуша и да адаптира определени методи на действие към пациента. Връзката между зависимия и терапевтът е базирана на специално доверие. Пристрастеният започва да осъзнава проблема, да научава методи за справяне с желанието за употреба и намира вяра и надежда за по-добър и пълноценен живот.

 

Индивидуална консултация в „Център Жива“

След като вземете решение за терапия в центъра, трябва да ни се обадите, за да ви определим час за консултация.

Консултацията е 50-минутна и при нея ще споделите информацията за състоянието на вашия близък. Ще ви посъветваме как да подходите към него, за да се съгласи да постъпи на лечение при нас.

Преди индивидуалната консултация може да представите изследвания, епикризи и лекарства, които близкият ви приема, но най-важно е да споделите детайли за навиците му. 

В раздел „Информация“  на нашия сайт ще намерите списъка на необходимите изследвания, които трябва да представите при постъпване на лечение. Те са актуални, ако са направени не по-късно от месец преди датата на постъпването. Можете да представите разпечатки или ако сте ги направили скоро, да ни предоставите потребителския номер и паролата за сайта на лабораторията.

Друго важно нещо е да ни представите и епикризите от досега проведените лечения.

Ако на пациента е била назначена терапия с медикаменти, или ако той постъпва при нас след детоксикация, също така молим да ни представите медикаментите, които са предписани.

Така при терапията ще имаме данни за цялостното състояние на пациента, за да съобразим напълно лечението му.

 

Лични вещи, които пациентът трябва да има

Личните вещи, които ще са необходими на пациента по време на терапията, включват:

 • дрехи и обувки според сезона;
 • домашни чехли и чехли за баня;
 • тоалетни принадлежности;
 • сешоар (ако пациентът използва такъв).

Подгответе личните вещи в пътна чанта или куфар и надпишете чантата или куфара с името на пациента.

 

Какво предоставяме по време на лечението

 • храна;
 • медикаменти и хранителни добавки, не предписани от личния лекар;
 • кафе, чай, безалкохолни напитки;
 • спално бельо;
 • хавлиени кърпи;
 • прибори за хранене и чаша.

 

Индивидуална терапия – принцип и продължителност

Индивидуалната терапия на зависимости, прилагана в „Център Жива“, е по модела на европейската програма Change and Grow. Тази програма е адаптирана от нашите специалисти за индиивидуална работа и се нарича програма „Приемане“. Тази програма се използва само в нашия център. В основата на терапията са включени 12 основни стъпки и 5 етични принципа. Ние работим за постигане от пациента на осъзнаване на чувствата, действията, както и моралните норми.

Продължителността на програмата „Приемане“ е 24 седмици. За този период постигаме откъсване от зависимостта, изграждане на психическа стабилност и на състояние, при което лекуваният е готов да се върне в семейството и в обществото като пълноправен член.

Индивидуалната терапия за всеки пациент се прилага в зависимост от здравословното състояние, установено чрез резултатите от изследвания и епикризите. Нашите специалисти се отнасят с грижа към всеки пациент, осигурявайки му спокойна среда, в която постепенно да се върне към независим от пагубни навици живот.

Специалистите от „Център Жива“, които работят с пациентите, включват:

 • специалист по вътрешни болести;
 • психолози;
 • психиатър;
 • консултанти с личен опит;
 • социални работници.

 

Важно за периода след завършване на програмата „Приемане“

За затвърждаване на ремисията и на състоянието на пациента след излекуването от зависимостта е важно след приключване на индивидуалната и групови терапии в дневния център да посещава сбирките за хора в ремисия и групите за последващи грижи.

Тези посещения помагат за поддържане на пълноценно състояние и недопускане на повторно изпадане в зависимо поведение.

 

Индивидуалната терапия като начин за справяне със зависимости

Важно е да осъзнаете, че всяка зависимост е равносилна на болест. Затова тя трябва да се лекува от специалисти.

Самите зависими рядко осъзнават състоянието си и не са склонни да потърсят терапия. Поемете тази отговорност и ги убедете, за да преминат лечението в дневния център и да започнат нов живот, без зависимост. Следвайте съветите на нашите специалисти, за да убедите вашия близък да започне групова и индивидуална терапия в защитена среда. Така ще го върнете най-бързо към пълноценен живот.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.