Излекувани наркомани | Център Жива
18623
post-template-default,single,single-post,postid-18623,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Излекувани наркомани

Наркоманията преобръща живота не само на самия приемащ наркотици, но и на неговите близки. Наркозависимостта не е личен проблем, а семеен. Това всъщност е и проблем на цялото общество. Грозната дума „наркомани“ представя и стигмата в обществото към хората, страдащи от тази форма на зависимост. Тази болест е лечима, разбира се, не в домашни условия.

 

Излекувани наркомани

 

Осъзнаване и споделяне на проблема от самия зависим

По примера на общността на анонимните алкохолици през 1953 година се формират и  организации в помощ на наркоманите. Навсякъде по света, както и в България се провеждат сбирки на анонимни наркозависими. На тези сбирки всеки се представя и разказва за себе си и за своята зависимост. Откровеното споделяне има силен терапевтичен ефект, но със завръщането му вкъщи и в средата, в която човек употребява, съпротивителните му сили намаляват.

За наркозависимия е важно да признае пред себе си, че има този застрашаващ живота и бъдещето му проблем, да се обърне за помощ към близките си и към специализиран център за лечение. Така започва дългият път към възстановяването.

 

 споделяне на проблема от самия зависим

 

Постъпване в център за лечение

Нагласите на обществото и близките на зависимия поставят центъра за лечение на зависимости като последен вариант за решението на проблема. Много често те са пробвали всичко останало – индивидуални терапии при психолог или психиатър, сбирки на затворени общности, държавни институции. Практиката показва, обаче, че най-много успешни случаи има именно, когато зависимият премине през цялостен курс на лечение по програма за лечение в терапевтичен център. Изолацията на наркозависимия от външния свят изглежда непоносима първоначално, но много скоро става ясно, че това е единственият начин за успешен старт и страховете са били неоснователни. Все повече зависими осъзнават, че само откъсването от средата, в която предлагането на наркотици е ежедневие, може да им помогне. Важно е и семействата на зависимите да осъзнаят това. Представа за условията, процеса и срока на лечение в „Център Жива“ ще получите, ако запишете консултация с нашите специалисти.

 

Постъпване в център за лечение

 

Преодоляване не само на физиологичната, но и на психологическата зависимост

Физическото изчистване от веществото е само първата стъпка. За лечение на зависимостта не е достатъчно само да бъде спрян приема наркотици. По важно е, успоредно с това да се започне и да продължи терапия на психическата зависимост към наркотиците. А това е трудно за преодоляване самостоятелно или с отделни кратки сесии. За тази цел е необходима ежедневната помощ и подкрепа на специалистите в центъра. Излекуването е сложен процес, който трябва да протече в изолация от досегашната среда. В дневния център на „Център Жива“ извършваме ежедневна терапия, а зависимите са настанени в защитени жилища, с пълно откъсване от външната среда.

 

психологическата зависимост

 

Поддържащи сбирки след преминаване на лечение и арт терапия

В процеса на лечението зависимите научават как да се справят със зависимостта, в същото време лисата на употреба оставя сериозна празнота в живота им. Важно е тя да се запълни, за да не се получи рецидив и да се прибегне отново до употреба.

Специалистите от „Център Жива“ провеждат редовни сбирки на групите за последващи грижи за хора в ремисия. Тези сбирки помагат за затвърждаване на увереността у всеки от пациентите в ремисия, че трябва да поддържат новия си начин на живот, който водят.

Арт терапията е област, в която излекуваните могат да намерят опора и вдъхновение. Посещенията на театрални постановки, кино прожекции, занимания с рисуване и изработване на декоративни предмети помагат на преминалите програмата за освобождаване от наркомания да намерят нов смисъл, нови занимания и удовлетворение от тях.

 

лечение и арт терапия

 

Какви професии предпочитат излекуваните наркомани

Възстановяващите се наркомани са с висока емоционалност и логично се насочват към работа, в която могат да включат в действие придобитата емпатия към други хора. Данните в европейски мащаб показват, че бившите зависими често се насочват към работа в центрове за преодоляване на зависимости, домове за възрастни хора, дори в погребални агенции.

Излекуването на наркозависимостта на вашия близък е труден и продължителен процес, който ще извървим заедно с него. Колкото по-скоро се обърнете към нас, толкова по-добре ще  се отрази това и на лечението, и на здравето му. За да помогнете на вашия близък да осъзнае необходимостта от лечение, може да се запишете за консултация, в която ще ви дадем насоки как може да се случи това.

 

Какви професии предпочитат излекуваните наркомани

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.