Защо да изберем център за лечение на зависимости? | Център Жива
18549
post-template-default,single,single-post,postid-18549,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Защо да изберем център за лечение на зависимости?

Когато е налице зависимост, желанието за употреба надделява над всичко. Зависимият губи мотивация и възможност да работи, да поема отговорност, да извършва ежедневните си задължения, да бъде пълноценен родител или партньор, да спазва обещанията си. Такова поведение показва, че употребата на вещества изпреварва по важност всички сфери в социалния живот. Страдащият пренебрегва дори отношенията си с най-близките, това е и сигурен признак, че е време да се потърси специализирана помощ.

 

център за лечение на зависимости

 

Когато усетите, че човекът, когото обичате е отдаден на пристрастявания като алкохолизъм, редовен прием на наркотици, обзет е от хазартни игри и пръска всички пари за тях, не трябва да изчаквате във времето, а да се обърнете колкото се може по-бързо към специалисти по лечение на зависимости. Всяко отлагане излишно задълбочава проблема и ненужно усложнява процеса на лечение, защото зависимостта е прогресиращо заболяване и изисква специализиран подход.

 

Не е достатъчно да се спре употребата и да се преодолее физическата криза 

Това е ясно за повечето роднини на зависимия, които са се опитвали сами да помогнат на близкия си да спре. Отчайващо е да виждате как той получава сривове, как изпада в кризи, когато го ограничавате. Опитите за контрол само влошават отношенията ви и засилват усещането за провал.

Опитите на зависимия да спре сам го довеждат до физически и емоционални кризи, с които няма как да се справи. Помислете реално, можете ли да помогнете? Знаете ли как да реагирате срещу отричането на проблема, при обещанията му да спре сам, при лъжите и манипулациите, с които цели да получи пари за необходимото вещество? Пристрастеният е обзет от мисълта за прием на наркотик, алкохол, отдаване на хазарт или друга силна зависимост до такава степен, че той няма да реагира адекватно на разумни увещания, а ограничителните мерки като затварянето в стая само водят до агресия.

Обикновено пристрастените се отдават на зависимости, за да се откъснат от реалността, да забравят за проблеми и нещастия или по други причини, свързани с невъзможността да се справят с емоциите си при положителни или отрицателни преживявания. В такива случаи те имат нужда от подадена ръка, макар че не искат да я приемат, в повечето случаи. Трябва някой, който да ги убеди да получат подкрепа и да се доверят на специализирана помощ, като тази, която предлага екипът от специалисти на Център ЖИВА.

Укрепването на психиката е важна част от възстановяването на хора при терапия на зависимост. В нашия център работим както със самия зависим, така и с неговите близки, тъй като те са важна част от целия възстановителен процес.

При приема на упойващи напитки и дрога, при затъването във вредни навици инстинктът за самосъхранение у човека рязко намалява. Зависимите не мислят за бъдещето, те живеят само с моментното бягство от действителността. В Център ЖИВА работим за възстановяване на чувството за самосъхранение, за преосмисляне на грижата за себе си и постигане на пълноценен живот.

 

Център за възстановяване на зависими ЖИВА

 

Средата в Центъра за лечение на зависимости

Средата е изключително важна за успешното лечение на зависимите. Силно препоръчително е те да бъдат изолирани от обичайната за тях среда, която свързват с употребата и вредните навици. Ние имаме специално защитено жилище в близост до дневния ни център.

Централното разположение на дневния център и защитеното жилище дава възможност за често посещение на културни мероприятия и за разходки в паркове. Така зависимите не са обзети от чувство за социална изолация и след приключването на терапевтичната програма преходът към реалния живот е по-лесен.

 

 

Не правете грешката да предприемате сами действия, да ограничавате, заплашвате, затваряте зависимия човек. За постигане на резултати са необходими специалисти, както и пребиваване в специализиран център за лечение на зависимости. След терапията в подходяща среда вашият близък ще се върне при вас възстановен, готов за нов живот. А през периода на терапията можете да го посещавате и да го подкрепяте, защото успехът зависи от доброто взаимодействие между екипа от професионалисти и семейството на зависимия.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.