Детоксикация при алкохолна и наркотична зависимост | Център Жива
18919
post-template-default,single,single-post,postid-18919,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Детоксикация при алкохолна и наркотична зависимост

Зависимостта към алкохол или наркотици е тежка за преодоляване и се налага да се извърши в специализирана клиника за зависимости, защото в повечето случаи пациентите не успяват да се справят в домашни условия. Още повече, това може да се окаже живото застрашаващо.

Лечението на зависимости е комплексно. То включва както психологическа подкрепа, индивидуални и групови терапии, така и медикаменти. Детоксикацията е много важен фактор за успешното лечение, но тя е само първата стъпка на възстановяването.

 

Какво представлява детоксикацията?

Това е процес на изчистване на организма от събраните в него токсини в следствие на употребата на наркотици или алкохол. Може да се проведе чрез специални фармакологични програми, невро електрическа терапия, заместителна терапия с лекарства. Има вариант и за детоксикация в домашни условия, но специалистите обикновено не го препоръчват, тъй като е рисковано начинание и в много от случаите не протича успешно. Особено ако става въпрос за дългогодишна злоупотреба с алкохол или за тежки наркотици, детоксикацията задължително се извършва под медицински надзор.

 

Детоксикация у дома

Ако все пак решите да опитате лечение в домашни условия, то задължително се консултирайте с лекар и следвайте насоките му. Подобен подход е удачен само за наркозависими, които не са опасни за себе си и за околните. Поддържайте връзка с лекаря през периода на изчистване и пригответе всичко необходимо, което той ви препоръча – вода, храна, топли дрехи, медикаменти. Бъдете внимателни и не оставайте сами по време на процеса. Помолете ваш близък да бъде до вас и да се обади на Бърза помощ в случай на нужда.

 

Детоксикация от алкохол

Колкото по-дълго човек е злоупотребявал с алкохол, толкова повече токсини има натрупани в тялото му и толкова по-трудно е тяхното изчистване. Степента на интоксикация зависи от дозите алкохол, продължителността на употреба, смесването му в с други опиати или прием на лекарства, а също така и от индивидуални особености като възраст, телесно тегло и здравословно състояние. Изчистването е продължителен и сложен процес, свързан с неприятни симптоми на абстиненция.

Обикновено в специализиран център процесът на детоксикация отнема около седмица. Тя може да включва както терапевтични средства, така и методи, които стимулират естественото прочистване на тялото. Използват се венозни инфузии за рехидратация, витамини, аминокиселини, хепатопротектори, а при нужда и други медикаменти за лечение на страничните ефекти на абстиненцията.

 

Детоксикация от наркотици

Детоксикацията при употреба на наркотици е подобна на тази при алкохолна зависимост, но изборът на медикаменти зависи от конкретния наркотик и състоянието на зависимия. При употреба на тежки наркотици не опитвайте детоксикация у дома, а се доверете на специалисти. Употребата на медикаменти трябва да става под медицинско наблюдение в точно определени дози и за определен период от време. Не всеки зависим се нуждае от детоксикация и от медикаментозна терапия – това се преценява от професионалистите, ангажирани с лечението.

 

Как да помогнем на наш близък, страдащ от наркотична или алкохолна зависимост?

Ако се намирате в подобна ситуация, знайте, че изход има. Първата стъпка е да признаете проблема и да убедите вашия близък, че има нужда от лечение. Обадете се за консултация в терапевтичен център Жива и ще получите съвети как да направите това. След като зависимият постъпи за лечение, специалистите от Център Жива ще предприемат необходимите стъпки за детоксикация и терапия за успешно преодоляване на пристрастяването и връщането към нормален начин на живот.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.