Алкохолна полиневропатия и нейното лечение | Център Жива
18872
post-template-default,single,single-post,postid-18872,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Потърсете помощ сега!


Алкохолна полиневропатия и нейното лечение

Злоупотребата с алкохол причинява множество вреди на тялото, психиката, семейния и социалния живот на зависимите. Едно от честите физически усложнения е алкохолната полиневропатия. Това е поражение на периферните участъци на нервната система, което предизвиква ежедневен дискомфорт, болка и двигателни нарушения и сериозно влошава качеството на живот на засегнатите.

  

Какво е алкохолна полиневропатия?

Алкохолна полиневропатия представлява увреждане на периферните нерви в резултат на продължителен прием на големи количества алкохол. Могат да бъдат засегнати както сетивните, така и двигателните нерви и да се проявят различни симптоми като болка, изтръпване, нарушения в движенията и функциите на тялото.

 

Колко често се среща алкохолната полиневропатия?

Увреждането на нервите е сред най-често срещаните усложнения от хроничната злоупотреба с алкохол. Проявява се при 25% до 65% от дългогодишните алкохолици. Честотата е по-висока при жените, тъй като те са по-чувствителни към токсичните ефекти на алкохола. Повечето пациенти, диагностицирани с алкохолна полиневропатия са на възраст над 40 години, като вероятността за развитие на заболяването зависи от продължителността и степента на алкохолна консумация.

 

Какви са причините за поява на алкохолна полиневропатия?

Значение за развитие на болестта има както повишената консумация на алкохол, така и генетичните фактори, начина на живот и наличието на други заболявания. В резултат на хроничната злоупотреба с алкохол се наблюдава нарушена миелинизация на нервните влакна. Етанолът и неговите метаболити като ацеталдехид имат директен невротоксичен ефект и нарушават функцията на нервните клетки. Недостига на витамини от група В и особено на витамин В1, който е често срещан при алкохолици, е допълнителен фактор за развитие на нервни увреждания. Доказано е, че алкохолът предизвиква оксидативен стрес в организма, който също има значение за появата на невропатия.

 

Алкохолна полиневропатия – симптоми

Заболяването се развива постепенно, като в началото симптомите могат да останат незабелязани или да бъдат слабо изразени. Наблюдават се:

 • Изтръпване на ръцете и краката
 • Усещане за парене в областта на крайниците
 • Болка в крайниците, която може да бъде както тъпа, така и остра и пронизваща
 • Мускулни спазми
 • Затруднено уриниране
 • Еректилна дисфункция
 • Затруднено преглъщане
 • Проблеми с храносмилането
 • Нестабилна походка
 • Ускорен или намален сърдечен ритъм
 • Повишено изпотяване
 • Нестабилно кръвно налягане

 

Какво е лечението на алкохолната полиневропатия?

Най-важната стъпка при лечение на полиневропатията е да се изключи основната причина за появата й – пациента да се въздържа от прием на алкохол. В противен случай, опитите за лечение няма да дадат желания резултат, а болестта ще прогресира. Зависимите хора рядко са в състояние да се откажат от алкохола сами. Те се нуждаят от професионална помощ, за да преодолеят своята зависимост.

В терапевтичен „Център Жива“ пациентите получават лечение и подкрепа за спиране употребата на алкохол, изчистване на организма и укрепване на психиката. Програмата продължава от 12 до 24 седмици, като точната продължителност се определя индивидуално спрямо всеки пациент.

„Център Жива“ организира и групи за взаимопомощ, подкрепа на близките и семействата на хората с проблемна употреба, които се провеждат веднъж седмично на живо или онлайн.

Съвети за помощ на близък с алкохолна зависимост

 

В лечението на полиневропатия, причинена от хронична, прекомерна употреба на алкохол, важно място заема хранителният режим и приемът на добавки като витамини, минерални и микроелементи. Особено важно е да се повиши приемът на зеленчуци, плодове, омега 3 мастни киселини и да се включат витамини от група В, най-вече витамин В1 и витамин В12.

Приложение намират физиотерапията и ерготерапията, които имат за цел да подобрят сетивността, обхвата на движенията, походката и запазването на равновесие. При тежки случаи се налага и прием на медикаменти, най-често от групата на антиконвулсивните средства, аналгетици, противовъзпалителни медикаменти, антидепресанти.

Повечето пациенти с лека форма на невропатия се възстановяват напълно няколко месеца след като спрат приема на алкохол. При напреднала форма, засегнатите може да имат остатъчни симптоми, които да не отшумят напълно, но все пак могат да постигнат значително подобрение и повишаване качеството си на живот след правилно лечение.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.