Споделено

Понякога получаваме благодарности от близки и родители на наши клиенти, завършили програмата, които си позволяваме да публикуваме на нашият сайт, с тяхно съгласие.

Бих искала да споделя моите впечатления от програмата за възстановяване Change & Grow, провеждана в център Жива. Сестра ми е с алкохолна зависимост, прекара в Центъра осем месеца и премина възстановителната програма. В резултат на старателните грижи на специалистите от Центъра, моята сестра напълно осъзна проблема си и много старателно работи за неговото овладяване.

Понастоящем тя е изцяло променена и осъзната, като изключително успешно подрежда и организира живота си. Аз също се чувствам спокойна и напълно и´ вярвам.

Убедена съм, че програмата Change & Grow е подходяща за хора със зависимости, много успешна и безусловно бих я препоръчала!

Изключително съм благодарна на екипа на център Жива! Под тяхно ръководство и със силната воля на моята сестра стана чудо.

А. Д.

Дълги години съпругът ми беше в депресия. Заедно посещавахме различни психиатри, но те не можаха да му помогнат. В отчаяните си опити да се справи с депресията, той започна да употребява алкохол и безразборно успокоителни медикаменти. Непрекъснато увеличаваше количествата, докато постепенно разви тежки зависимости и към двете. Стигна дотам, че нямаше „светъл” ден.

Не знаем как се е чувствал той, но за нас тримата, имаме дъщеря и син, беше нетърпимо. Поведението му беше неадекватно и плашещо. Само пиеше и спеше, беше невъзможно да се говори с него. Няколко пъти постъпваше в психодиспансерите на Александровска болница и клиниката на IV -ти километър за детоксификация.

За съжаление, след изписването му, тутакси се връщаше отново и към двете зависимости. Вече на прага на отчаянието, наша позната ни посъветва да се обърнем към Центъра за лечение на алкохолици и наркомани „Жива- насока в живота“. Не хранехме особени надежди. Случаят му изглеждаше безнадежден. Съпругът ми беше минал вече 60- те години и не вярвахме, че ще се промени.

Той прекара в защитената среда на Центъра повече от 7 месеца. Там премина 12-стъпкова програма за духовно развитие. Колкото и невероятно да изглежда, тази програма му помогна да преосмисли живота си. Сега отново е сред нас. Не употребява алкохол и успокоителни, гледа много по- оптимистично на живота, опитвайки се да се справя с него без патерици.

Аз съм майка на наркозависима. Дъщеря ми сега е на 20 годишна възраст. А кога започна всичко...не знам. Усещах, че нещо не е наред, но се успокоявах, че в пубертета всички деца правят щуротии. Самозалъгвах се. Тя гаснеше пред мен...С всеки изминал ден. Нямаше скандали. Имаше отхвърляне, лъжи, манипулации. До онзи ден, в  който се вгледах в очите й. В тях имаше нечовешка болка и вик за помощ.

Мои близки ме насочиха към Центъра на „Жива-насока в живота“. Приеха я. Плаках много. Тя се е борила много! Поискала е и е повярвала, че ще успее. Преборила се е... със себе си, с кошмарите си, с болката.

И аз се борих - със страха! Какво и как да правя като се   прибере у дома.

Страх!!! Повярвах, че ще се справя с него. Хората от екипа на Центъра ми помогнаха много. Докато дъщеря ми се лекуваше, аз ходех на сбирки организирани за близки на зависими. Това ми помагаше.

Стиснах зъби, усмихнах се и се изправих срещу страха -   дъщеря ми се прибра в къщи!

Усмивката й заливаше целият свят!

В сините й очи се оглежда цялата Вселена! Жажда за живот блика от цялото й същество.

Сега е спокойна и уверена.

Продължава да учи. Подготвя се сама за изпити, за да завърши средното си образование. Вечер ходи на работа. Домакинската работа не я затруднява. Ходи на фитнес и е много мотивирана да изглежда добре. Вярва в себе си и в доброто, което е навсякъде около нас.

Вярва, че ще се справи.

Да, понякога и е трудно, но посещава сбирки за хора със   зависимости и се научи да търси помощ. Виждам, че й е трудно, но вярва, че с постоянство и търпение всичко ще се подреди добре. Вярва, че живота ще й даде най-доброто, стига да го пожелае.

Вярвам и аз. Вярвам в Екипа, който се погрижи за детето ми. Вярвам на тези прекрасни сини очи, изпълнени с нетърпение да  видят цялата красота на този свят. Дъщеря ми си върна усмивката, защото повярва в себе си. 

Благодаря на Екипа!

Имам 22-годишен син, който е наркозависим повече от 9 години т.е. започнал е да приема амфетамини на около 13-годишна възраст. В началото явно не е било постоянно и поради тази причина не съм усетила какво се случва.

Освен това, амфетаминовата зависимост се разпознава трудно, ако не знаеш признаците. Когато започнах да разбирам за какво става въпрос, в мен дойде подсъзнателно отричане на проблема - мисля, че е така при всички родители. Аз се надявах, че понеже вярвам в Исус Христос, синът ми ще се оправи. Самозалъгвах се, че го прави епизодично и лесно ще се откачи, докато не дойде моментът, в който осъзнах, че синът ми е наркозависим.

Следващите 2-3 седмици не знаех на „кой свят“ се намирам. Информирах се повече и започнах да го наблюдавам. Говорих с баща му (ние сме разведени, но поддържаме добри взаимоотношения). На него също му трябваше време, за да приеме този факт. Двамата заедно, постоянно търсехме начини да му помогнем. Започнахме открито да говорим със сина ни за този проблем; съветвахме се с хора, които са били наркозависими и по някакъв начин са се отказали; водихме го на психиатри и психотерапевти; опитвахме да не му даваме пари, но резултатите бяха нулеви. Времето минаваше. Всичко ми изглеждаше безнадеждно. Чудех се какво мога да направя и тогава, твърдо вярвам, Бог ме заведе в терапевтичен рехабилитационен център за лечение на зависимости "Жива - насока в живота".

При първото ми посещение и консултация с Александър Илиев разбрах: „Това е мястото за моя син“. Бях много обнадеждена. Баща му също. На 16 март 2015 г. синът ми постъпи в "Жива" на лечение и то дрогиран порядъчно, но ... ЧУДОТО стана! Седем дни по-късно го чух да ми споделя по телефона: "Майко, терапията е много добра. Тук за една седмица разбрах за себе си неща, които никога до сега не съм знаел."

След 7 месеца от "Жива" излезе коренно променен човек! МОЯТ СИН СЕ ЗАВЪРНА!!!

Сега заедно градим и се наслаждаваме на взаимоотношенията помежду ни.

От цялото си сърце благодаря на Бог и на целия екип на "Жива"!

Безкрайно БЛАГОДАРЯ на Сашо, Иван и всички останали за ОГРОМНАТА работа и ОГРОМНИТЕ сърца, които имат за хора като моя син! Програма работи и добрите плодове са неоспорим факт!